stradalo je više od tisuću grobnica / Zašto su posljednja počivališta na Banovini i dalje razrušena?

Tužno i potreseno. Tako se Andrea osjeća kada posjeti obiteljsku grobnicu. Jer pogled na razrušeni spomenik - vraća joj sjećanje na dan stravičnog potresa.

1.11.2021.
20:00
VOYO logo

Za stanovnike u potresu stradale Banovine ovo je posebno emotivan blagdan. Ni posljednja počivališta nisu prošla bez posljedica, pa su mnogi građani svojim najmilijima - svijeću zapalili na razrušenim grobovima. Samo u Petrinji i okolici stradalo je više od tisuću grobnica. No, ne čudi što ni one nisu restaurirane kada obnova nije krenula ni njihovih domova. 

Tužno i potreseno. Tako se Andrea osjeća svaki put kada posjeti obiteljsku grobnicu staru gotovo stotinu godina. Jer pogled na razrušeni spomenik - vraća joj sjećanje na dan stravičnog potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, jako je teško danas bilo doći ovdje. Jer na ovaj dan kada dolazimo posjetiti naše pretke, moramo doći na ovo mjesto gdje je sve uništeno", rekla je Andrea Kostinčer-Pojić, Petrinja.
Nije samo njihova grobnica uništena. U Petrinji i okolici stradalo je više od tisuću grobova, a šteta se procjenjuje na oko dva i pol milijuna kuna. Iako je od potresa prošlo gotovo godinu dana, većina vlasnika još nije krenula u restauraciju, te ih se poziva...

"Da koriste registrirane poduzetnike, da uzmu račune i da eventualno mogu potraživati naknadu od države", rekao je Željko Tonković, direktor tvrtke Komunalac Petrinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji blagdan posebno je emotivan za stanovnike Banovine i zbog sedmero sugrađana čiji su životi ugašeni u potresu. S velikom tugom prisjećaju se njih, ali i svojih najmilijih. Svatko od njih doživio je ogroman gubitak. Marijana je svijeću zapalila za supruga, Agata sinu, a Marija - oca bez kojeg je ostala početkom ove, za mnoge, izrazito teške godine.

"Sve nas je manje. Svaka sljedeća godina sve nam je teža i teža. Imam osjećaj da će biti još gore", rekla je Gordana Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u dosad najtužnijoj petrinjskoj obljetnici Svih svetih, gužva se mogla vidjeti na posljednjim počivalištima njihovih najmilijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo