Zašto se Rusi spremaju osvojiti naš Novigrad?

Dok većina gradova muku muči s vojskom nezaposlenih, novigradski poslodavci teško pronalaze kvalitetnu radnu snagu.

28.5.2010.
13:01
VOYO logo

Gradić na sjeverozapadnoj obali Istre gospodarski procvat doživio je izgradnjom poduzetničke zone Sv. Vidal, u kojoj danas posluje 10-ak tvrtki. Solaris, koji proizvodi fotonaponske module solarne energije, početkom svibnja proglašen je najuspješnijom hrvatskom tvrtkom izvoznikom u 2009. u kategoriji srednjih poduzeća i najvećim izvoznikom u Italiju. U poduzetničkoj zoni, između ostalog, pogon ima tvrtka Faisa, koja izrađuje futrole za naočale, te Grupa Luxottica, generalni distributer za jugoistočnu Europu poznatih svjetskih brendova naočala, poput Ray-Bana, Bvlgarija, Chanela, Prade, Versacea i dr.

Ipak, u najvećoj mjeri turizam nosi razvoj grada. Zajedničkim naporima Grada, Turističke zajednice i hotelske kuće Laguna Novigrad, na sve zahtjevnijem istarskom turističkom tržištu, Novigrad želi postati još prepoznatljiviji i pozicionirati se kao destinacija sportskog i rekreativnog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinka Bokulić, direktorica turističke tvrtke Laguna Novigrad d.d., kaže da su u predsezoni hotelski kapaciteti uglavnom popunjeni sportskim grupama iz susjednih zemalja, koje značajno produžuju sezonu. Iz tog razloga zadnjih se godina puno ulagalo u sadržaje koji će pridonijeti razvoju sportskog turizma.

Jedna od takvih investicija je upravo završena sportska dvorana, u čiju je gradnju i opremanje uloženo 40 milijuna kuna. Arhitektonski vrlo zanimljivo rješenje potpisuju Mario i Piero Perrosa iz Studija Arch. Iako izgrađena na tri nivoa, dvorana je iznad razine zemlje izrasla tek nekoliko metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo futuristička dvorana Marija Perrosa savršeno se uklapa u okoliš "Pročelja su ostakljena, a unutrašnjost dvorane je u natur betonu. Interijer je takav da se ne vidi niti jedna jedina cijev. Nema niti jedne keramičke pločice niti obojenog zida. S obzirom da je dvorana pod zemljom, hlađenje nije potrebno jer temperatura nikad ne prelazi 18°C ", objašnjava glavni projektant Mario Perrosa, nagrađivani arhitekt i profesor na Fakultetu za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani. Racionalnost dvorane kapaciteta oko 2000 ljudi ogleda se i u originalnom rješenju – igralištu na krovu objekta.

Po svemu sudeći, sljedeća investicija vrijedna 15 milijuna eura bit će izgradnja ortopedske klinike u kojoj će posao pronaći 200 ljudi. Novigradski gradonačelnik Anteo Milos otkriva da su Grad i Istarska županija s ruskim investitorima iz Novosibirska potpisali pismo namjere o gradnji ortopedske klinike s oko 70-ak ležajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Investicija je izvrsna zato što nam donosi pamet, donosi nam jednu uslugu kakvu nemamo u Hrvatskoj. To je vrlo bitno i za našu turističku privredu koja će dobiti jednu uslugu više", kaže gradonačelnik Milos, ističući da će izgradnjom klinike profitirati cijeli grad.

Rusi su na projektu već angažirali projektantsku kuću i francusku tvrtku specijaliziranu za gradnju i opremanje bolnica, a ako bude gotova dokumentacija, s građevinskim radovima planiraju krenuti najesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Anteo Milos

Milos hvali investicije i napore tvrtke Laguna Novigrad u podizanju turističke usluge i razvijanu sportskog turizma, no priželjkuje dolazak još jednog hotelijera i tristotinjak novih ležajeva. Idealno bi bilo, kaže, kada bi se novi hotel izgradio na području na kojem će tvrtka Jupiter Adria graditi golf-igrališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike investicije koje još čekaju Novigrad su plinofikacija i obnova starogradske jezgre, a u planu je i proširenje dječjeg vrtića. Puno posla za gradsku vlast, ali i za sve one koji žele raditi. Uz stopu nezaposlenosti od oko 6 posto, u "najgradu" u kojem živi oko pet tisuća stanovnika poslodavci teško pronalaze kvalitetnu radnu snagu. S obzirom na tmurnu gospodarsku sliku i vojsku nezaposlenih u drugim hrvatskim gradovima, novigradske brige prilično su slatke.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo