Zašto plaćamo desetke državnih tajnika i ravnatelja?

Dok stručnjaci kritiziraju državu zbog stanja u gospodarstvu i promašenog projekta državne mature, ministri koji vode resore odgovorne za ta pitanja, šepure se s brojnim pomoćnicima.

24.6.2010.
11:57
VOYO logo

Gospodarstvo zemlje je na koljenima, a ministar gospodarstva Đuro Popijač se "raspištoljio". Točnije, jedini on od ukupno 16 ministara u Vladi ima čak 17 pomoćnika. Što oni svi rade dok gospodarstvo kopni, nikome nije jasno. No činjenica je da je Popijač, po odlasku Damira Polančeca uposlio i dva dodatna državna tajnika. Tako danas ima sedam državnih tajnika i deset ravnatelja uprava.

Svaki tajnik prima plaću u visini oko 15.000 kuna, dok se ravnateljska plaća kreće oko 12.000. Funkcija državnog tajnika je politička pozicija, dok bi ona ravnatelja trebala biti stručna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi državni tajnici okupljaju se, kaže glasnogovornik Tomislav Mazal, svaki dan u ministrovom kabinetu. Ipak, na kolegij ne dolaze svi.

"Na kolegiju je ministrov najuži tim, a onda tajnici prosljeđuju poslove ravnateljima uprava", pojasnio je Mazal dodajući kako broj tajnika nije velik jer svaki od njih pokriva određeno područje, dok je ministar odgovoran za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliko smo ministarstvo. U inozemstvu dijelovi našeg ministarstva funkcioniraju kao zasebna ministarstva, primjerice, ministarstvo energetike", tvrdi on napominjući kako gospodarski oporavak leži baš na njihovim leđima.

Jurčić je brojio svega 8 pomoćnika

Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić ne dijeli njegovo mišljenje. Tvrdi kako njegov kolega ima previše najbližih suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imao ni jednog zamjenika. Imao sam tri najbliža suradnika i pet načelnika uprava", kazao je Jurčić za Jutarnji list ističući kako je problem u tome što državni tajnici dolaze po političkoj liniji.

"I onda u upravi provode stranačku politiku, a ne stručnu. I u tome je najveći problem jer se sa svakom novom Vladom mijenja administracija, a pozicije se otvaraju da bi se namirili svi stranački zahtjevi. HDZ je smanjio broj ministarstava, ali time im se povećao broj ljudi u ministarstvima", smatra Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedbenici rekordera

No da ni ostali ministri nisu sveci po pitanju silnih pomoćnika dokazuje podatak da u stopu slijede rekordera među njima. Tako, nakon Popijača najviše pomoćnika ima ministar znanosti Radovan Fuchs. Njegovo ministarstvo broji četiri državna tajnika i 12 ravnatelja što je ukupno 16 suradnika.

Slijedi ga kolegica iz Ministarstva zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, koja ima 15 "desnih ruku" (četiri državna tajnika i 11 ravnatelja). Nju slijedi ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić s pet državnih tajnika i deset ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima šefa Sindikata državnih službenika i namještenika Siniše Kuhara, funkcija državnog tajnika uvedena je kad je Sanaderova Vlada došla na vlast.

"Državni tajnici zamijenili su zamjenike ministara, ali dogodilo se to da kad ne znaju što bi s nekim, onda ga imenuju tajnikom. Faber je postao državni tajnik kako ga ne bi degradirali, a nedavno i Bianca Matković", podsjeća Kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asistent na Katedri za upravu na Pravnom fakultetu Vedran Đulabić tvrdi, pak, kako premijer preko državnih tajnika može kontrolirati ministre što smatra problematičnim, jer bi ministar trebao biti taj koji vodi svoj resor.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo