Zašto nastavnici koja se okomila na mirnog učenika nitko ništa ne može?!

Učeniku 8. razreda OŠ August Šenoa u Osijeku I. P. cijelo drugo polugodište tekuće školske godine nastavnica biologije i kemije Antica Kelava ne dopušta nazočnost na nastavi iz tih predmeta.

16.4.2014.
9:42
VOYO logo

Ona naime smatra da I. P. nije učenik ove škole, iako je u nju redovno te po svim zakonima i propisima upisan 5. prosinca 2013. Riječ je o štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, koji je tamo premješten iz Doma u Slavonskom Brodu. Do kraja prvog polugodišta dječak je normalno pohađao nastavu u novoj školi, no početkom drugog polugodišta dogodio se preokret kod nastavnice biologije i kemije. Prvi put s nastave ga je udaljila 15., a potom i 16. siječnja.

U domu su ostali bez riječi

"Samo mu je suptilno, smirenim tonom rekla da izađe iz učionice, jer on nije učenik te škole, nakon čega je on došao u Dom i ispričao nam što se dogodilo. Ostali smo bez riječi, jer takav slučaj nikada prije nismo imali i odmah smo se obratili ravnatelju. Inače sa školom odlično surađujemo, a najteže nam u ovoj priči pada to što je riječ o dječaku koji je iznimno mirno i povučeno dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kod nas nije zbog problema ili poremećaja u ponašanju, nije delinkvent niti je agresivan, ovdje je iz socijalnih razloga", rekao nam je dječakov odgajatelj Damir Sitar.

Nastavnici izdano nekoliko upozorenja

Ravnatelj škole Krešimir Ćosić 16. siječnja nastavnici je izdao upozorenje na obveze iz radnog odnosa u vezi s mogućnošću otkaza zbog toga jer je udaljila učenika s nastave. U sljedećih desetak dana izdao joj je još dva takva upozorenja, a kako to nije pomoglo, 27. siječnja o svemu je izvijestio pravobraniteljicu za djecu, a potom 29. siječnja i Agenciju za odgoj i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko puta pedagoginja i ja pokušali smo razgovarati s njom, upozoriti je, objasniti joj da ne može to činiti. Čak smo se pedagoginja i ja s dječakom vraćali u učionicu kad bi ga ona udaljila s nastave, no sve to bilo je bez uspjeha. Njezino obrazloženje bilo je da je on za nju nepoznat, a nikome nije jasno zašto se na takav način fiksirala na njega. Zato sam sve prijavio nadležnim institucijama", rekao je Ćosić.

Prosvjetna inspekcija svoj je nadzor obavila 21. veljače, a savjetodavna služba Agencije za odgoj i obrazovanje u školi je bila 26. i 27. ožujka. Nesretni I. P., kojega život ni do tada nije mazio, tako se našao u još jednoj teškoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bliži se kraj školske godine

Sve to vrijeme morao je iz škole odlaziti u vrijeme nastave biologije i kemije. Uredno bi s ostalom djecom iz razreda ušao u učionicu, sjeo na svoje mjesto, a onda bi došla nastavnica i rekla mu da izađe van. On bi ustao i mirno, bez pogovora, izašao. Stoički je to podnosio.

"Rekli smo mu da tako postupi svaki put kad ga udalji i da ni slučajno s njom ne ulazi u sukobe. Sve to zrelo podnosi, zbog čega smo ponosni na njega, ali vrijeme nam curi. On nema ni jednu ocjenu iz tih predmeta, bliži se kraj školske godine, premda znamo da će mu škola omogućiti polaganje razredbenog ispit da bi se mogao na vrijeme prijaviti i za upis u srednju školu", kaže Sitar, koji očekuje da će se nakon povratka s uskrsnih praznika problem riješiti. http://www.jutarnji.hr/skandalozno-krsenje-prava-djeteta-nastavnica-vec-tri-mjeseca-uceniku-ne-dopusta-da-bude-na-nastavi-u-razredu/1183527/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo