ZAŠTO NARODI EX-YU SLAVE PAD BERLINSKOG ZIDA? Znanstvenik tvrdi da je to besmisleno: / 'Oni su uglavnom najveći gubitnici tog procesa'

Image
Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

'Šta exYu narodi tu kao nešto slave pad Berlinskog zida?

9.11.2019.
20:03
Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia
VOYO logo

Poznati hrvatski znanstvenik i suradnik na postdoktorskom istraživanju na Sveučilištu Manchester, Pavle Močilac, objavio je na Facebooku komentar u kojemu se zapitao zašto narodi bivše Jugoslavije slave pad Belinskog zida kada su "najveći gubitnici tog procesa".

"Šta exYu narodi tu kao nešto slave pad Berlinskog zida? Pa oni su uglavnom najveći gubitnici tog procesa, s padom tog zida započelo je sve ono što je područje exYU pretvorilo u crnu mrlju Europe: raspad, rat, zločini, bijeda, stagnacija i zaostajanje njihovih zemalja u odnosu na one kojima smo prije toga bili Zapad. Civilizacijsko urušavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krah liberalne demokracije

Dobro, pad Berlinskog zida i sve što se dalje dešavalo pomoglo je Poljskoj, Baltičkim zemaljama, Češkoj, Slovačkoj, pa i Sloveniji, Rumunjskoj i Mađarskoj, ali ne i Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Bugarskoj, Moldaviji, Makedoniji, Ukrajini, Rusiji. Liberalna demokracija koju smo dobili uopće nije zadovoljila niti kreirala društveno blagostanje kako su nas uvjeravali i kod nas se pretvorila u svoju ružnu, malignu karikaturu, rezultirala je kakistokratskim sistemom koji je do kraja ubio ono najbitnije u društvu: nadu da će sutra biti bolje.

Egzodus mladih ljudi koji se stoga desio i još se dešava, pad nataliteta, stagnacija, sve je to posljedica pokušaja da se na Balkan dovede ta neka liberalna demokracija koja se na Balkanu pretvorila u svojevrsni Cargo cult i ništa drugo. No dobro smo i prošli u odnosu na pokušaj uvođenja liberalne demokracije u neke zemlje Bliskog istoka... Ne vidim zasto bi exYugući slavili taj za njih zloguki događaj...", zaključuje Močilac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJEMCI I DANAS OSJEĆAJU POSLJEDICE PRAVE ŽELJEZNE ZAVJESE: /

Razliku najbolje pokazuje obična boca vode

Image
NIJEMCI I DANAS OSJEĆAJU POSLJEDICE PRAVE ŽELJEZNE ZAVJESE: /

Razliku najbolje pokazuje obična boca vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo