ZAŠTO MLADI U HRVATSKOJ VOLE CAJKE? / 'Taj izopačeni sustav vrijednosti im se nameće kao jedini pravi...'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
16.11.2017.
13:10
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

HGM više od 60 godina pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika, kao i svih mladih koji vole i žele upoznati glazbu, predano radi da Hrvatska ne postane "država nekulture!" što na žalost statistički podaci potaknuti sve lošijim financijskim ulaganjem u ovu sferu javnog djelovanja drastično pokazuju.

Image

Riječ je o udruzi koja se bavi mladima, u prvom redu kreiranju kulturnih politika za najmlađi dio hrvatske populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, to je nedovoljno kada se pogleda koliko često i brojno mladi posjećuju narodnjačke klubove, uživaju u 'cajkama' te na takvim glazbenim sadržajima grade svoju kulturu. Percepcija javnosti uzrokovana je pogrešnom prezentacijom glazbenih vrijednosti u hrvatskom društvu. Stvaraju se zvijezde od glazbenika narodnjačkog štiha, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihova ponašanja i stvara potpuno pogrešna slika u hrvatskom društvu što glazba istinski jest. Taj izopačeni sustav vrijednosti se nameće danas mladima kao jedini 'pravi' koji trebaju slijediti te u toj nepravednoj situaciji gubi istinska glazba", istaknula je glavna tajnica HGM-a Dubravka Dujmović Kušan na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkom muzeju Mimara.

Osvrt na stanje u hrvatskom društvu gdje sve manje mladih želi "konzumirati" umjetnička dobra bez obzira je li riječ primjerice o glazbi ili likovnoj kulturi, komentirao je i Tonći Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Za svladavanje umjetničkih sadržaja potrebna je određena količina napora i znanja. A to nemaju svi, niti je takav slučaj kod svih mladih građana ove države. Stoga je razumljivo da će radije u takvom stanju otići i utažiti svoju potrebu za glazbom u narodnjačkom klubu, a ne koncertom u dvorani 'Vatroslava Lisinskog'. Moram naglasiti da kod mladih ljudi postoji entuzijazam i volja da uživaju u klasičnoj glazbi, ali se on sustavno skreće prema nekim drugim 'vrijednostima' u društvu, odabiranjem 'cajki' umjesto Mozarta", rekao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo