Zašto Josipović toliko voli podilaziti Amerikancima?

Ivo Josipović izvijestio je novinare nakon pokazne vježbe na Slunju da je 'zadovoljan onim što je vidio', što kroz dvogled, što vlastoočno, bilježi Viktor Ivančić.

20.6.2011.
14:22
VOYO logo

Vojna vježba "Immediate Response 11" održana u okolici Slunja, a kojoj su nazočili predsjednik Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović te neki američki pukovnik, sadržavala je jedan vrlo zanimljiv, ako ne i fašistički detalj, objeručke prihvaćen od naših vlastodržaca. Zamijetio ga je i zabilježio Viktor Ivančić, britko pero tjednika Novosti.

Uz sudjelovanje oko 600 hrvatskih i američkih vojnika, te veću količinu najsuvremenije borbene tehnike, uključujući tenkove i avijaciju kako se navodi u operativnom planu, Božinoviću i Josipoviću su prezentirani "borba protiv pobunjenika s bliskom zračnom potporom, pretres sela, izvlačenje ranjenih i slično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trominutni prilog u Dnevniku HTV-a gledao sam mirno i dostojanstveno, zadovoljan što ozbiljna oružana sila bdije nad mojom sigurnošću, da bi me na samom kraju jedan detalj malčice zbunio: po završetku vježbe učesnici su se svečano postrojili, a nekoliko desetaka njih bili su odjeveni u tradicionalne arapske nošnje – košulje bez kragni do koljena, široke hlače, neki su čak na glavama nosili turbane…", navodi Ivančić.

"Na trenutak sam, budući da je demonstracija oružanog nasilja službeno nazvana međunarodnom, pomislio da su vojne jedinice uistinu 'multikulturalne', no odmah sam tu lirsku zamisao povukao i prihvatio ono očigledno: osobe u tradicionalnoj arapskoj odjeći također su bili vojnici, ali su se za potrebe vojne vježbe kostimirali i glumili 'pobunjenike', proklete neprijatelje i krvoloke, one koje će u sretnom ishodu regularne snage uspješno svladati, dio njih bez milosti pobiti, a dio zarobiti i odvesti na sigurnija mjesta, Guantanamo ili Pakračku Poljanu", bilježi on, a cijeli komentar "Gnojna vježba" možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavodljiva mu je, priznaje, "Scena u kojoj nepoznati komandosi jure kroz šumu zlotvore odjevene u hrvatske narodne nošnje (šešir s trobojnom vrpcom, široke bijele hlače, crni prsluk, čipka na rukavima košulje, Biblija pod miškom…), a radi konkretizacije utiska i lakšeg ciljanja zlikovcima bi na leđima velikim žutim slovima moglo pisati 'Hrvat'", piše Ivančić.

Vezani članci:

arti-201005260412006 arti-201103230776006 arti-201009280258006 arti-201103250567006 arti-201105010017006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo