Zašto je Todorić najdraži gost Banskih dvora?

19.1.2010.
15:05
VOYO logo

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić posljednjih deset godina mora se rukama i nogama braniti od izljeva ljubavi hrvatskih premijera bez obzira kojoj stranci pripadali.

Ni njeni prethodnici nisu bili imuni na iskazivanje naklonosti prema najvećem hrvatskom poduzetniku, no najdalje od svih, u upucavanju Ivici Todoriću, otišla je ovih dana aktualna premijerka Jadranka Kosor. Iskoristila je Jaca svečanost kojom je obilježeno Agrokorovo preuzimanje Vupika da svima objavi kako se ona i Ivica od toga dana vole javno. Eto, kaže, rado bi ona sveprisutnog Todorića pozvala u svoj tim "nakon svega što je napravio", ali, avaj nesreće, zna da će je veliki "japa" odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E da, ne samo da će je odbiti, nego će joj i očitati bukvicu. Već sutradan Todorić je kritizirao ekonomsku politiku koju je promovirala upravo Kosor sa svojim timom nakon što je bivši premijer Sanader izveo spektakularni bijeg s Markova trga, te je neslužbenim kanalima plasirao u medije.

Todorić se bolje snašao od premijerke

Todorić je boravak uz premijerku, izgleda, iskoristio mudrije od nje. Umjesto da joj laska, iskoristio je priliku za dodatno lobiranje za sniženje stope PDV-a i ukidanje harača. Oba nameta, naime, udarila su ga ozbiljno po džepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je shvatila koliko može biti teška ta neuzvraćena ljubav, ali treba imati razumijevanja i za nju. Od svog je prethodnika naslijedila državu i gospodarstvo u kojem je potpuno normalno da dnevno desetak do tada istaknutih menadžera završi u pritvoru zbog neviđenih malverzacija i zloupotrebe položaja.

Vjerojatno se premijerka još uvijek strese kada se sjeti da je nedavno smijenjeni, a potom i pritvoreni šef Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega njoj i ostatku Vlade pred nosom prikupljao nekretnine na elitnim zagrebačkim i jadranskim lokacijama koje je opremao zlatnim pipama i ostalim teško zamislivim luksuzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pritvoru su gotovo svi koji su posljednjih nekoliko godina nešto značili u Upravi Podravke, uključujući i dva kuma bivšeg potpredsjednika Vlade i još uvijek aktualnog člana Predsjedništva HDZ-a Damira Polančeca.

HAC, HPB i Podravka čine niz tvrtki kojima se često tepalo kako su od "posebnog državnog značaja", a stvarnost je pokazala kako je u svemu jedino posebno značajna bila činjenica da su u tim tvrtkama svi grabili koliko su mogli i znali. Veliki šef IGH Jure Radić zajedno s partnerom, šefom Konstruktora Željkom Žderićem kuca Šukeru na vrata i moli državna jamstva jer im nijedna banka ne želi dati milijardu eura kredita za posao u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije svako svjetlo jednako sjajno

I kamo da se okrene premijerka u državi u kojoj su brojni vodeći poduzetnici ili čvrsto iza brave ili u teškim poslovnim problemima? Todorić se u takvoj situaciji čini kao svjetlo na kraju dugačkog tunela. No, ne svijetli svako svjetlo jednakim sjajem, i to bi premijerka morala znati ili bi je njezini savjetnici na to trebali upozoriti prije no što se upušta u iskazivanje bezuvjetnog štovanja.

Ovako je poslala jasnu poruku da Vladu ne zabrinjava javna tajna da su dugovanja Todorićeva koncerna, navodno, mnoge manje poduzetnike bacila u očaj, a dio njih i izbacile iz poduzetničkih voda. Isto tako, prije iskazivanja bezuvjetne ljubavi, Kosor bi se trebala prisjetiti da je isti taj Todorić vješto zaobilazio regule kada je svoj obiteljski klan želio skućiti u velebnim Kulmerovim dvorima. Tada je, naime, obiteljski dvorac kroz urbanistički plan "provukao" kao hotel jer je jedino na taj način mogao legalizirati građevinu. Zelena akcija tim je povodom sa svojih 50 aktivista izvela uspjelu provokaciju kada su sa spakiranim koferima 12 sati čekali pred Todorićevim "hotelom" da vide hoće li im poći za rukom provesti noć u luksuznoj rezidenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kada je već tražila svijetlu točku u sumornim domaćim poduzetničkim vodama, bilo je i boljih primjera. Mogla je Kosor, primjerice, u svoj tim pozvati vlasnika Atlantica Emila Tedeschija ili vlasnika Vindije Dragutina Drka, koji su gradeći svoja carstva pomno pazili na javni i poduzetnički ugled. I oni bi je vjerojatno odbili, ali premijerkina poruka javnosti bila bi bitno drugačija.

Prethodni članci:

arti-201001110539006 arti-201001120203006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču