ZAŠTO JE ĐAKIĆ BRŽE-BOLJE IZBRISAO JEDNU OBJAVU? / Slučajno je otkrio planove za privatizaciju poduzeća iz Slatine

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U objavi na jednoj društvenoj mreži, koju je ubrzo izbrisao, Đakić je predložio sastanak i dogovor oko vlasničkih promjena u tvrtki u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države

16.4.2021.
11:59
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zanimljiv je status na jednoj društvenoj mreži objavio pa izbrisao HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić. U njoj spominje Prvo plinarsko društvo (PPD), Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), Hrvatsku poštansku banku (HPB), Mariju (vjerojatno ministricu poljoprivrede Vučković), izvjesnog Darka (možda ministra Horvata) i Duhan (tvrtku Agroduhan Slatina), piše RTL.

U objavi Đakić predlaže sastanak i dogovor oko vlasničkih promjena u tvrtki u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greškom objavljena prepiska

Novi potencijalni kupci koje, kako se da zaključiti iz ove pogreškom javno objavljene prepiske s nepoznatim sugovornikom, preferira Đakić je PPD, odnosno Enna Grupa, koja je razgranala svoje poslovanje od plinskog biznisa do poljoprivrede. Đakićev mini-akcijski plan za privatizaciju poduzeća u kojem bi PPD trebao, kako navodi "uz mali diskont", kupiti potraživanja od CERP-a i rebus koji nije teško dešifrirati objavljujemo u cijelosti bez lektorskih intervencija:

"Trebali bi napraviti sastanak Marija, Darko, CERP i PPD da dogovorimo način. Dakle, najjednostavnije je da PPD kupi potraživanja od CERP-a, Marije i HPB-a uz neki diskont jer to Duhan nikada neće moći platiti i to PPD pretvori kroz dokapitalizaciju u vlasništvo i onda još ulože u proizvodnju i RH ostane manjinski vlasnik pa na kraju ako želi može prodati vlasništvo PPD-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htio se samo informirati

S RTL-a su Đakića upitali što je mislio sugerirajući sastanak, temu, sudionike i na kraju zaključak oko sudbine poduzeća i otkupa potraživanja.

"Ma to je odgovor na moje pitanje što bi trebalo napraviti da se ostvari opstanak duhanske proizvodnje na prostorima panonskog bazena gdje je 95 posto proizvodnje duhana! Slučajno se smrz'o mobitel!", odgovorio je u poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisao je da se kao zastupnik iz Virovitičko-podravske županije htio informirati i ponuditi svoju pomoć, no nije jasna koja bi bila njegova uloga na sastanku i dogovoru koji predlaže. Iako je u slučajno objavljenom statusu na društvenim mrežama spominjao kako je samo čuo da postoji interes PPD-a prema poduzeću Agroduhan, ali da mu to nije potvrđeno. Kaže s kako s ljudima iz kompanije kojoj je na čelu Pavao Vujnovac nije kontaktirao. CERP bi, smatra, morao raspisati natječaj za prodaju Agroduhana ili dokapitalizaciju.

Vlada 'napumpala' značaj male tvrtke

Kako pipe RTL, Vlada je već dokapitalizirala Agroduhan u kojem država ima 70 posto udjela u vlasništvu. Lani u veljači Vlada je odobrila 7,55 milijuna kuna iz proračuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja te tvrtke kako bi se ostvarili potrebni uvjeti za postupak dokapitalizacije te tvrtke. Taj iznos, pisalo je u odluci Vlade, upotrijebit će se za podmirenje dospjelih obveza prema kooperantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda takva argumentacija daje naslutiti kako se radi o velikoj tvrtki čiji stečaj može imati "iznimno negativne posljedice za gospodarstvo RH", zapravo je riječ o kompaniji čiji se godišnji prihod kreće oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna, ima 57 stalno zaposlenih radnika, i koja je od 2008. do 2014. prošla predstečajnu nagodbu. Centar za restrukturiranje i prodaju je 2017. neuspješno pokušao prodati dionice ove tvrtke.

Ministarstvo poljoprivrede ove je godine povećalo državne potpore za proizvođače duhana za još jednu kunu po kilogramu kompenzirajući tako niske otkupne cijene. Za to je dodatno izdvojeno 42 milijuna kuna, a Đakić je u odgovoru RTL-u kazao kako misli da svatko tko ima kapitala tu može "napraviti dobar posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo