traži se razlog / Zašto Hrvatsku u Bruxellesu predstavlja Janša, a ne predsjednik Milanović? 'To je neka vrsta političke klopke'

I Milanović i Plenković uvjeravaju da je baš njihov osobni prijedlog bio Janez Janša kao hrvatski predstavnik na sjednici Europskog vijeća

10.12.2020.
20:30
VOYO logo

I jedan i drugi predsjednik, Milanović i Plenković, uvjeravaju da je baš njihov osobni prijedlog bio Janez Janša kao hrvatski predstavnik na sjednici Europskog vijeća.

Dok iz HDZ-a od predsjednika traže razloge za odbijenicu odlaska u Bruxelles, iz Ureda predsjednika poručuju da dodatnih komentara nemaju. Bivša premijerka uočava klopku za predsjednika, a bivši predsjednik veliko pomirenje Pantovčaka i Banskih dvora. 

Image
EUROPSKO VIJEĆE /

Milanovićev Ured objasnio zašto će Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati Janša: 'To je na tragu dobrosusjedskih odnosa...'

Image
EUROPSKO VIJEĆE /

Milanovićev Ured objasnio zašto će Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati Janša: 'To je na tragu dobrosusjedskih odnosa...'

Dok je bio premijer na sjednice Europskog vijeća dolazio je i prvi. Zoranu Milanoviću kao predsjedniku premijer Plenković jučer je prvi put ponudio da ode jer je on i dalje u izolaciji, ali on je odbio pa Hrvatsku u Bruxellesu predstavlja slovenski šef vlade.

Razloge za predsjednikovu odbijenicu traži HDZ-ov predsjednik Sabora:

''Predsjednik Republike nije prihvatio tu ponudu, taj poziv, ne znam koji su točno razlozi i šteta je da predsjedndik Milanović nije u Bruxellesu, dakle bilo bi dobro od njega čuti koji su razlozi'', rekao je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda Predsjednika poručuju da su sve objasnili u jučerašnjem priopćenju gdje tumače da Predsjednik na Europsko vijeće odlazi iznimno, kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti. Iako formalno teme nisu strogo iz te domene predsjednik je trebao otići u Bruxelles, poruka je to bivše premijerke. Ali premijer je, kaže, s njim o tome trebao razgovarati ranije.

"Neka vrsta političke klopke za Zorana Milanovića jer će mu se to na politički nos natakati u svakoj idućoj prilici kad bude na bilo koji način imalo kritičan ili prema Vladi ili prema bilo čemu što se događa u državi. Kao iskusan političar je to morao znati da će to biti svaki put isticano kao prilika da predstavlja Hrvatsku koju je propustio, i on će se, gledano iz aspekta surove politike morati oko toga opravdavati. Mislim da je i sada mogao otići u Bruxelles i pokazati to liderstvo", smatra bivša premijerka Jadranka Kosor.

Upravo suprotan stav ima bivši predsjednik; premijerova ponuda, kaže, bila je korektna baš kao i predsjednikova odbijenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ova situacija svjedoci poboljšanju odnosa između dva brda. I s obzirom da imamo jednog od dvoje najviših dužnosnika oboljelog od korone mislim da je bolje da se drugi visoki dužnosnik, prvi zapravo po rangu, dodatno ne izlaže da i on ne oboli od korone", kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Ljevica u Saboru uz predsjednika, podsjećaju da Plenković Milanoviću to nije ponudio u listopadu, a Hrvatsku je i tada predstavljao Janša. Desnica ne vjeruje ni jednom ni drugom predsjedniku

''Ne vidim ništa sporno u činjenici da Hrvatsku neće predstavljati predsjednik Republike Milanović jer sukladno njegovim ovlastima nema što tražiti. Držim da je ovo rješenje najbolje u datom trenutku za Hrvatsku'', rekao je Domagoj Hajduković.

''Gospodin Plenković i gospodin Milanović imaju neke svoje specifične odnose u koje ja, kao što sam već rekao, ne bih ulazio. Pitanje je u koliko je sati taj sastanak, možda je prerano, možda mu ne odgovara termin. To je jednostavno vjerojatno njegov stil. On je predsjednik s karakterom, a karakter je takav kakav je'', kazao je Miroslav Škoro.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović javno je zazivala osobni odlazak na Europska vijeća ali to joj nisu prepustili ni Milanović, ni Tihomir Orešković ni Andrej Plenković. Jedini put kada je na sjednici bio hrvatski predsjednik bilo je prije točno devet godina i to tako da su se izmjenjivali predsjednik Josipović i premijerka Kosor - nakon potpisivanja Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo