TRAŽE SE RADNICI IZ INOZEMSTVA / Zašto blagajnice u Agrokoru ne žele ići na more? 'Nedostaje nam tisuće radnika za sezonu'

“Smatramo da treba osloboditi nedjelju i blagdane kao prvo, treba skratiti radno vrijeme, jer nije potrebno da neke trgovine rade do 22, 23 sata”, smatra Štulić

19.4.2018.
19:20
VOYO logo

Ministar Marko Pavić danas se pohvalio rekordno niskom nezaposlenošću, manjom od 10 posto.

Na to je utjecao porast broja zaposlenih, ali i sve veći problem iseljavanja mladih. Međutim u sve žešćoj borbi za radnike - deblji bi kraj, ususret turističkoj sezoni od koje očekuju puno - mogli izvući poslodavci u trgovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Agrokora su tako zavapili da radnika kojih im nedostaje u Hrvatskoj jednostavno nema, a problem dijele i ostali trgovački lanci. Procjene govore da nedostaje nekoliko tisuća prodavača i prodavačica.

Na burzi više od 14 tisuća radnika 

Istodobno, na burzi je oko 14 tisuća nezaposlenih trgovaca, ali zašto ne žele raditi u trgovini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lecima, oglasima na kioscima, oglasima na Zavodu za zapošljavanje, na sve moguće načine u Agrokorovim tvrtkama prije početka turističke sezone pokušavaju pronaći radnike!  

“U ovom trenutku u Agrokoru postoje brojne potrebe za radnicima i radnika jednostavno u Hrvatskoj nema!”, istaknuo je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To baš i nije istina, odgovaraju sa Zavoda za zapošljavanje. Jer u ovom trenutku imaju čak 14 tisuća nezaposlenih koji bi već sutra mogli raditi u trgovini, a u Agrokoru u najvećem broju traže baš prodavače.

“To je klasična hrvatska priča, usklađivanje ponude i potražnje, naknade za rad, uvjeta rada, ali i očekivanja osoba koje traže posao, da li im je isplativo prihvatiti posao za određenu naknadu ili ne...”, priča nam Marina Nekić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća ide samo do 3.800 kuna

Radnike u trgovini traže i brojni drugi poslodavci. Grube procjene govore da ususret sezoni nedostaje nekoliko tisuća prodavača.

”Trgovina je inače djelatnost u kojoj plaće nisu velike. Plaća prodavača u neto iznosu se kreće od 2900 do 3600, 3800”, kazala nam je predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato je dio od oko 180 tisuća radnika u trgovini otišao u bolje plaćene djelatnosti, dio u inozemstvo. Jer uz loše plaće, problem je i radno vrijeme.

“Smatramo da treba osloboditi nedjelju i blagdane kao prvo, treba skratiti radno vrijeme, jer nije potrebno da neke trgovine rade do 22, 23 sata”, smatra Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će sindikati, zajedno s Udrugama, Crkvom - ovih dana još jednom krenuti prema Vladi s prijedlogom neradne nedjelje.

 To i povećanje plaća, rad u trgovini, vjeruju, učinili bi atraktivnijim!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo