imaju četiri rješenja / Zaštićeni najmoprimci i vlasnici stanova koje su komunisti istjerali mogli bi doći na svoje. Izrađen nacrt Zakona

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Država po ovome prvi put na sebe preuzima trošak obeštećenja vlasnika, a zaštićenim najmoprimcima otvara mogućnost da otkupe stan po istim uvjetima po kojima su to mogli nositelji stanarskog prava u društvenim stanovima. Razrađena su četiri moguća rješenja, ovisno o preferencijama vlasnika i stanara, a država za svaki stan vodi postupak, bilo da ga mijenja, otkupljuje ili osigurava zamjenski

13.6.2023.
9:53
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Dovršen je nacrt zakona koji bi mogao riješiti više od 30 godina staru agoniju zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova koje su komunističke vlasti oduzele i u njih naselile ljude kojima su dali stanarsko pravo, piše u utorak Jutarnji list.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić formirao je radnu skupinu koja je napravila nacrt prijedloga Zakona o načinu izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda RH iz 2018. Nacrt je poslan svim zainteresiranim stranama koje će se danas sastati u okviru radne skupine i o njemu raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država po ovome prvi put na sebe preuzima trošak obeštećenja vlasnika, a zaštićenim najmoprimcima otvara mogućnost da otkupe stan po istim uvjetima po kojima su to mogli nositelji stanarskog prava u društvenim stanovima. Razrađena su četiri moguća rješenja, ovisno o preferencijama vlasnika i stanara, a država za svaki stan vodi postupak, bilo da ga mijenja, otkupljuje ili osigurava zamjenski.

Image
FINANCIRANJE 148 PROJEKATA /

Bačić o obnovi od potresa: Radovi u Zagrebačkoj županiji koštaju kao i izgradnja Pelješkog mosta

Image
FINANCIRANJE 148 PROJEKATA /

Bačić o obnovi od potresa: Radovi u Zagrebačkoj županiji koštaju kao i izgradnja Pelješkog mosta

- Država je preuzela odgovornost koju je naložio Europski sud za ljudska prava (ESLJP), ali i Ustavni sud. Morali smo naći balans između prava bivših vlasnika u čiju je korist doneseno sedam presuda ESLJP-a, te odluke Ustavnog suda o protuustavnim odredbama Zakona o najmu stanova - kaže ministar Bačić koji je formirao potpuno novu radnu skupinu s ljudima iz njegova ministarstva, Ministarstva financija, Državnog odvjetništva, akademske zajednice i predstavnika udruga stanara i vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da zakonski prijedlog do kraja godine mora biti u saborskoj proceduri, a najkasnije godinu dana od stupanja zakona na snagu ministar mora donijeti sve pravilnike za njegovu provedbu te ustrojiti Registar stanova u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci.

Vlasnici i najmoprimci imat će obavezu dostaviti u Registar sve podatke o stanu i svu dokumentaciju, a budu li se oglušili pozivu na dostavu podataka, snosit će posljedice, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo