'ZASLUŽILA JE TO JER JE DRSKA OSOBA': / Deseci bivših klijenata prozivaju djelatnicu HZZ-a koja je dobila otkaz

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Željko Mršić
24.9.2016.
17:09
PIXSELL / ilustracija, Željko Mršić
VOYO logo

Jutarnji list piše kako se među stotinama komentara na društvenim mrežama o njezinu slučaju našlo i nekoliko desetaka onih kojima je bila savjetnica za traženje posla. O njoj svi odreda nisu imali lijepih riječi. Inače, Sukljan je otkaz dobila nakon pritužbi na neljubaznost, a njezinu žalbu nije uvažio ni Općinski sud u Karlovcu gdje je izgubila prvostupanjski proces.

"Imala je crtu za iživljavanje"

"Ja ne plačem ni zbog koga, ali ona vas tako riječima ubije da izađete plačući, hvala Bogu što su je maknuli, pa makar ni ja nikad posao ne našla. Bila je jako bahata. Došla sam do nje u potrazi za poslom, a ona me je sarkastično pitala znam li ja koliko imam godina, govoreći mi zapravo da me s mojih 40 nitko ne treba", kazala je za Jutarnji jedna od bivših klijentica Mandice Skuljan, želeći ostati neimenovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je još bila pravnica, uskratila mi je naknadu, pa sam uputio žalbu Ministarstvu i oni su mi je odobrili", kazao je jedan mladić kojemu je Sukljan također bila savjetnica.

"Imala je posebnu potrebu za tim da je se dugo čeka, listu uputa na vratima kako joj se obraćati, razgovor s njom izgledao je kao da si za nešto kriv, a postavljanje pitanja i potpitanja trajalo je po pola sata i dulje. Nezaposleni jesu očajna družina, ali ta je gospođa imala crtu za iživljavanje", dodaje treća njezina klijentica komentirajući ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TVRDI DA JOJ JE SVE NAMJEŠTENO: /

Državna službenica dobila je otkaz zbog neljubaznosti i bahatosti

Image
TVRDI DA JOJ JE SVE NAMJEŠTENO: /

Državna službenica dobila je otkaz zbog neljubaznosti i bahatosti

"Dođeš kod nje pa te ona pili i naslađuje se"

I komentari na društvenim mrežama slično su intonirani: "Baš je bila arogantna. (...) Ljudi su bez posla, nervozni. Dođeš kod nje pa te i ona pili i naslađuje se. (...) Zaslužila je, jer je vrlo drska osoba. Imao sam negativna iskustva s njom, nadam se da će dobiti savjetnika kao što je ona bila. (...) Tako joj i treba konačno, zbog nje sam otišla s burze, neviđena drskost i bezobrazluk. (...) Užasna je bila, katastrofa, svakome po zasluzi. (...) Drago mi je da je dobila otkaz, bila je i moja savjetnica, pa sam tražila drugu, grozna žena. (...) Definitivno je to zaslužila, žena je bila nesposobna za rad. (...) Bila sam kod nje, potpisujem sve rečeno.

Sama Sukljan smatra da će dokazati nevinost na drugostupanjskom suđenju. Također tvrdi da su joj otkaz 'namjestili' nadređeni u Karlovcu nakon što je naišla ne neke zloporabe u HZZ-u na koje je upozorila središnjicu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nadređeni je šikanirali jer je otkrila zloporabe

U svojoj tužbi nakon što je dobila otkaz istaknula je kako je poslodavac u njezinom slučaju prekršio brojne odredbe Etičkog kodeksa, istog onog za čije je kršenje dobila otkaz.

"Izvješća o tužiteljičinu radu, tijekom povećanog opsega posla, dostavio joj je poslodavac nekoliko dana prije otkazivanja, dok stvarne uzroke prigovora i zahtjeva nezaposlenih nije ni pokušao utvrditi na način propisan zakonom. Svu odgovornost za rezultate prebacio je na tužiteljicu. Razlozi za otkazivanje se nabrajaju uopćeno i paušalno, prepisana su načela iz Etičkog kodeksa bez sadržaja pozivom na jedan članak Pravilnika o radu, u kojem se Etički kodeks niti ne spominje", napisala je u svojoj žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina odvjetnica pak upozorava da su joj nadređene osobe kontinuirano kršile sve nabrojene odredbe Etičkog kodeksa i Pravilnika o radu i to "podcjenjivanjem, zabranjivanjem, izoliranjem, nadziranjem, kontroliranjem, manipuliranjem činjenicama i događajima, diskriminiranjem na temelju obrazovanja, stručnih sposobnosti i kompetencija tužiteljice, uvjeravajući sve oko nje da je nesposobna, nestručna, nedobronamjerna". Time su, kaže, prikrivali vlastite slabosti i propuste na koje je Sukljan upozoravala.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo