gOST RTL dIREKTA / Žarko Puhovski: 'Plenković ovu noć mora odlučiti reagirati drugačije, inače HNS odlazi'

Profesor Žarko Puhovski gostujući u RTL Direktu komentirao je najnovija politička zbivanja na političkoj sceni

8.7.2019.
22:55
VOYO logo

Već dvije godine u Hrvatskoj, po istraživanjima, najpopularniji političar je Nitko koji je gostovao i studiju RTL Direkta. Netko je odlučio iskoristiti to da je nitko tako popularan pa se gospodin Nitko materijalizirao i na YouTubeu najavio svoju kandidaturu za predsjednika.

Identitet mu je nepoznat, lice zamućeno, a za sada znamo da je gamer, da se bavi razvojem softvera, i da je iz Nina. Slogan mu je "Resetirajmo Hrvatsku", a na YouTube kanalu je već objavio šest videa u kojima se zalaže za digitalizaciju administracije, smanjenje birokracije, ukidanje poreznih nameta i ukidanje naknadnog prijavljivanja braniteljskog statusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li gospodin Nitko ugroziti gospodina Škoru, hoće li se potpora predsjednici nastaviti topiti i hoće li Vladina tajnica ovoga tjedna  pripremiti papire HNS ovim ministrima, sve su to pitanja na koja je odgovarao profesor Žarko Puhovski gostujući u RTL Direktu.

Ostavka Lovre Kuščevića je bila očekivana, slaže se profesor Puhovski. Nakon toliko afera koje su mediji otkrili Kuščević je bio neobranjiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trajalo je trajalo. Tresla se brda, rodio se miš. Na koncu se dogodilo ono što se već i prije moglo dogoditi. On je počeo gubiti živce. Ja ne mislim da je do toga doveo HNS već ankete. Oni samo ankete čitaju koje pokazuju da je to nakon nekog vremena ipak naštetilo HDZ-u. Problem je da on ne odlazi jer je bio loš ministar, što nije ništa učinio s javnom upravom, s općinama, županijama, Zakonom o izborima i tako dalje već zbog razloga koji su važni, ali su u odnosu na ministarsku funkciju drugorazredni. I to mi se čini kao problem", kazao je Puhovski. 

Dodao je kako valja shvatiti da je riječ o političkom tajniku HDZ-a i ministru uprave, dok s druge strane želimo da uprava bude depolitizirana. Kaže i kako se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne bavi tim pitanjima jer je, kako kaže, to za njih preteška stvar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićev Modus operandi

Kuščević je, baš kao i mnogi prije njegao, podnio ostavku uz riječi: "Ne želim biti uteg", Puhovski kaže kako je to zbog toga što se Plenković ponaša veoma pragmatično.  

"Ja sam uz vas dokle god to za mene nije opasno. Tako se ponaša Plenković. On nije kao Zrinski, neće se boriti do zadnje kapi već do predzadnje. Kad postane opasno reći će: Sad idi. To rade i drugi političari, ne samo Plenković", kaže Puhovski te dodaje kako je kod Plenkovića problem što sve što radi, radi na taj taktički način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi iščekuju što će se dogoditi s HNS-om. Politički analitičar smatra da bi se HNS ipak mogao spasiti zbog toga jer je beznačajan. "Ta ideja da HNS sebi dopušta moralnu prodiku je skandal po sebi. Ideja da HNS sebi dopušta političku ulogu s postocima koje ima je skandal po sebi i Plenković, ako barem malo razmišlja izvan okvira,  može dopustiti da ih ostavi na miru jer nitko neće ozbiljno pomisliti da se netko preplašio HNS-a pa čak ni HNS", kaže analitičar. 

No dodaje da bi HNS mogao otići iz Vlade jer, kako kaže, Plenković sklon uskom razmišljanju. "Ako noćas nađe vremena da malo šire razmisli, da povuče poteze, možda to odluči. No bojim se da bi se ipak moglo dogoditi suprotno zbog njegove izjave da ne dopušta ultimatume", dodaje Puhovski.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sljedeći?

Na pitanje je li Goran Marić sljedeći, Puhovski kaže kako je za razliku od svojeg prethodnika Marić ipak nešto radio kao ministar. Tko će sljedeći otitći, kaže moguće je pročitati jedino u grahu. Dodaje i kako, ako se zautavi trend pada popularnosti, vrlo vjerojatno nitko neće otići iz Vlade. Također ne vjeruje da će se ići u veću rekonstrukciju Vlade jer vremena za to nemaju. 

Utrka za Pantovčak sve je napetija. Podrška Miroslavu Škori i Zoranu Milanoviću sve više raste. Puhovski smatra kako će se taj trend idalje nastaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak, imaju dva problema. Kampanja je preduga, a predsjednica ima taj problem da se prekasno uključila u kampanju pa ispada da je stalno u reakciji. Počela je gubiti živce. Njeno ponašanje od prije nekoliko dana na granici sa Bosnom i Hervegovinom bilo je nepojmljivo. Ona je pred kamerama policajcima tumačila kako se mogu izvrdati prigovori da su migranti puni masnica. Ili, dopustila si je da napadne Pučku pravobraniteljicu", kazao je Puhovski.

Predsjednica je u kampanji

Komentirao je i intervju predsjednice Grabar Kitarović u kojem je pjevala svoju omiljenu katoličku pjesmu. "Ako se mene pita, bolje da pjeva", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da predsjednici nedostaje formata jer da ih ima, kaže, otišla bi na Škorin koncert ne bi li mu pokazala da je on pjevač, a ona predsjednica. "Ona nema taj format. Ona se boji Škore. Boji se Milanovića s kojim ima povijest raznih sukoba i ponaša se kao uplašena osoba. Nek' govori da nije u kampanji, upravo se na granici ponašala kao osoba u kampanji, a ne kao predsjednica. To neće biti dobro", kaže. 

Dodaje kako Grabar Kitarović očito još nije odlučila želi li podršku HDZ-a ili ne bez koje ima slabe šanse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li se dogoditi u drugom krugu da se nađu Škoro i Milanović, kaže kako se to, za sada, neće dogoditi. "Ako se dogode neki sukobi između nje i HDZ-a ili ako se u HDZ-u dogode neki sukobi pa dio HDZ-a javno podrži Škoru i ako predsjednica ne prihvati formalnu podršku HDZ-a, tek tada je to moguće", zaključio je Puhovski.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo