molve kao kuvajt! / Zaradili na plinu pa kućanstvima dijele po 1000 kn, iduće godine 5000:'To je penzija i pol'

Tamo se proizvodi dvije trećine hrvatskog plina, a do rente svi dobro žive

3.11.2022.
20:39
VOYO logo

Čak 70 posto hrvatskog plina proizvodi se u Općini Molve gdje se od plina dobro živi.

"Mi smo mali Kuvajt, pa zašto onda Molarci ne bi imali koristi od toga. Tako se to radi i vani", govori nam načelnik općine Zdravko Ivančan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, rast cijena plina oživio je općinsku blagajnu. U nju se početkom godine mjesečno slijevalo oko pola milijuna kuna, no od srpnja su počeli zarađivati gotovo pet puta više. Pa su odlučili dati mještanima koji ne skrivaju zadovoljstvo.

"Svaka čast općinarima, ipak misle malo i na nas", komentirao je mještanin Mario Hudić. Slično misli i Slavko Butorac: "Ovo su jako dobri potezi od općine da ljudima pomažu u tim neprilikama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako kućanstvo dobit će po 1000 kuna da lakše plate režije. Za Valentina Belavić to je sjajna vijest: "Da je i 200-300 kn bilo bi odlično, tisući kuna super, a 5000 još bolje."

A već iduće godine poklon će biti još izdašniji. Mladima do 45 godina i starijima od 60 dat će 5000 kuna, onima između 2500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to mi je penzija i pol. I 100 kuna je dobro došlo", kaže Franjo Andrašić kojemu je i 100 kuna velik novac.

Teško je U Molvama naći nekoga tko nije zadovoljan podjelom dobiti. Tatijana Kirilova se udala, iz ruskog Kazana došla je živjeti u Molve prije pet godina. Kaže navikla se i uživa: "Ja ću to vjerojatno pokloniti kome treba.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A općina ima još planova. Prvi im je zadržati mlade. "Mladi dobivaju 25.000 kuna za obnovu kuća i priključke. sve ono što im treba za početak života", govori načelnik Ivančan.

A 90-ih su bili najbogatija općina i danas su pri vrhu. Kaže da su rentu dobro iskoristili. Uložili su u vrtić, školu, grade starački dom i pastoralni centar. Imaju galeriju i kino, a najponosniji su što knjižničarke u bibliobusu ovdje dobro rade jer su, kažu, jedna od najnačitanijih općina u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo