'NISAM POBJEGAO OD OPTUŽNICE' / Zapovjednik postrojbe koju je odlikovao Milanović: 'U BiH se provodi apartheid...'

Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, kazao je general HVO-a Zlatan Mijo Jelić

4.8.2020.
22:20
VOYO logo

General HVO-a Zlatan Mijo Jelić, čijoj postrojbi je Zoran Milanović večeras dodijelio odlikovanje zbog sudjelovanja u Oluji, nakon svečanosti je objasnio da je odlikovanje postrojba Specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne. 

"Ovo je veliko priznanje za sve naše pripadnike, za sve živuće heroje, i za poginule naše pripadnike koji su položili život na oltar domovine", kazao je Jelić te dodao kako smatra da je priznanje trebalo biti dodijeljeno i prije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije trebalo čekati 25 godina jer smo ravnopravno, kao dio hrvatskih snaga, s Hrvatskom vojskom sudjelovali u osloboditeljskoj operaciji Oluja. Mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez i napokon, nakon 25 godina, ispravio nepravdu i dodijelio odličje", rekao je Jelić. 

Image

Milanović na prijemu na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja: 'Dug časti nakon 25 godina'

Image

Milanović na prijemu na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja: 'Dug časti nakon 25 godina'

"Nisam počinio ni zapovjedio zločin"

Na pitanje o kontroverzama koje je odlikovanje njegovoj postrojbi izazvalo u BiH, Jelić je kazao da su te kritike temeljene na "špekulacijama i objedama". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2014. godine moja optužnica je bila prebačena u Hrvatsku gdje ju je hrvatsko tužiteljstvo odbacilo kao neosnovanu i zaključilo da nema nikakvih elemenata da sam počinio djelo ratnog zločina i ta optužnica je bila vraćena u BiH i BiH je tu optužnicu ponovno aktivirala", objasnio je Jelić. 

"Podigli su optužnicu, a da ja s njom nisam uopće upoznat. A čim je ona podignuta, krajem 2015. godine, pet godina sam tražio da mi se optužnica prebaci u Hrvatsku jer se ne bojim nikakve odgovornosti. Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, što je vidljivo iz optužnice. Početkom 2020. optužnica je prebačena u Hrvatsku i tužiteljstvo RH je prihvatilo tu optužnicu i ja više nemam optužnice. Tužiteljstvo RH će pokrenuti istragu i u istrazi će utvrditi ima li elemenata za tu optužnicu", rekao je Jelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, što je problem kod optužnica iz BiH za pripadnike HVO-a? U BiH se sudi po dva zakona: jedan zakon koji je vrijedio u to vrijeme koristi se za pripadnike HVO-a, to je novi retroaktivno donesen zakon 2003. godine, a za pripadnike Armije BiH koristi se zakon koji je vrijedio u to vrijeme, kazneni zakon iz bivše SFRJ", kazao je Jelić. 

Rekao je da nije napustio BiH i da nema dvojno državljanstvo. "Ja sam samo državljanin Hrvatske i nemam državljanstvo BiH. Moja obitelj živi u BiH. Ja nisam pobjegao od optužnice nego od montiranog političkog procesa u BiH", kazao je Jelić te dodao da se u BiH "vrši apartheid prema pripadnicima HVO-a jer im se sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo