kritična demografska situacija / Zaokret za povećanje nataliteta: Vlada predlaže pune plaće i za drugih šest mjeseci porodiljnog?

Puna plaća cijelu godinu roditeljskog dopusta - realnost ili pusta želja? Jedna je to od brojnih mjera koje je skupina demografa, liječnika i pravnika predložila Ministarstvu socijalne politike. U Ministarstvu koje je studiju i naručilo kažu: sve ćemo proučiti, dok oporba tvrdi - sve je predizborni trik

3.7.2015.
18:36
VOYO logo

Marina je malu Tiu rodila prije godinu i pol. I brzo bi opet kaže, no još se dobro sjeća kako je bilo preživljavati s porodiljnom naknadom od svega dvije i pol tisuće kuna. 

"Druga polovica je 2,5 tko kaže da može živjeti, ne znam kako preživljava. Mi smo jedva preživljavali i moji su pomagali, i muž, ma svakakve kombinacije, treba biti puna plaća", prisjetila se Marina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to je Ministarstvu socijalne politike predložila stručna skupina. Tako bi majka godinu dana primala punu plaću, maksimalno do tri prosječne plaće, otac bi u svoja dva mjeseca dopusta također primao punu naknadu. A nezaposlenim bi se roditeljima naknada povećala s 1.600 kuna na 2.270 kuna. U Ministarstvu koji su studiju i zatražili, pozdravljaju prijedlog, no ništa ne obećavaju. 

"Na nama je sada da napravimo procjene i za punu plaću i drugih šest mjeseci, ali to je na Vladi, odnosno na ministarstvu financija da vidi imamo li dovoljno sredstava za takvu mjeru", rekao je Hrvoje Sadarić. pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u tvrde kako je cijela situacija predizborni trik vladajućih. 

"Čak i ako im upali, tko će ga platiti, sljedeća HDZ-ova vlada, a mi ćemo ju rado platiti jer nam je stalo do pronatalitetne politike", rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner

U zemlji gdje se rađa sve manje djece, a pronatalitetna politika je na dnu interesa, ključno je vrijeme za mjere, kažu demografi. A ova mjera bar malo može pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zemlji imamo čitav niz poticaja, ali mi je nelogično da mi ne potičemo ključni proces revitalizacije stanovništva", razočaran je demograf Stjepan Šterc.

Jer već svi znaju da Hrvati izumiru, a bez mjera uskoro će biti nužno useljavanje nekog drugog stanovništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo