'Žao mi je stradalih, ali dobili su što su tražili'

'Sudionici Gay Pridea dobili su što su tražili.' Mišljenje je to teologa dr. Adalberta Rebića, koji smatra da je paradu trebalo održati u nekom drugom gradu.

13.6.2011.
14:01
VOYO logo

"Protiv svakog sam nasilja, ali sam i protiv gej parada. Poštujem tuđe mišljenje, ali neka homoseksualci i lezbijke ostanu to unutar svoje privatnosti. Nije nam potreban još i homoseksualizam javnosti", poručio je dr. Adalbert Rebić, umirovljeni katolički teolog.

Ističe da su Splićani mogli reagirati negodovanjem i protestiranjem, ali im kamenje ne odobrava. Žao mu je ljudi koji su stradali, ali dodaje da mu je "žao i onih koji su kamen bacili", te skandalozno zaključuje da su sudionici gej parade "dobili što su tražili". Za paradu smatra odgovornima organizatore i one koji su je dopustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moglo se pretpostaviti što će se dogoditi'

"Ta je parada proglašena skupom visokog rizika i unaprijed se moglo znati što će se dogoditi. Split je sredina duboko ukorijenjena u tradicionalnoj kršćanskoj kulturi, za koju se znalo da će reagirati na ovakve nedolične parade, suprotne kršćanskom nauku, i da ih ovakvo ponašanje vrijeđa", pojasnio je svoj stav Rebić za Slobodnu Dalmaciju.

S Rebićem se kad je riječ o sredini u kojoj se parada trebala održati slaže i Sindikat državnih službenika i namještenika, koji je na svojim službenim stranicama, komentirajući Gay paradu, postavio i pitanje: "Nije li se povorka mogla održati u nekom više gay friendly gradu?", zaboravljajući pritom da se za prava treba boriti tamo gdje ih nemate, a ne tamo gdje ih imate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gay friendly grad manje košta

Pritom postavljaju i pitanje troška osiguranja takvog prosvjeda prozivajući medije jer su postavljali pitanje koliko će se državnog novca potrošiti u prosvjedu vatrogasaca (za vatrogasna vozila), ali ne postavljajući pitanje koliko stoji osiguranje Gay Pridea.

"Znamo da sigurnost i prava građana ne bi trebali imati cijenu, ali nije li se povorka mogla održati u nekom više 'gay friendly' gradu, a da se tek nakon što se u takvim sredinama udomaći ili čak postane demokratska stečevina, kulturna i turistička atrakcija organizira u Splitu? Zašto se smatra da će građani Hrvatske postati osjetljiviji za prava homoseksualaca, lezbijki i transrodnih skupina njihovim marširanjem ulicama gradova? Ide li svaka razbijena glava u Splitu baš samo na račun policije ili odgovornost za to snose i organizatori odabirom mjesta njegova održavanja? Zašto se novac za osiguranje ponosnih povorki ne bi upotrijebio za medijsku kampanju o pravu svakoga na vlastito poimanje svoje seksualnosti i identiteta?", pitanja su koja postavlja SDLSN, koji je pozvao i organizatore i policiju da zajednički razmotre jesu li mogli bolje odraditi svoj "posao" kako bi se novac iskoristio u druge svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažemo da se novac raspodijeli na jednake dijelove namijenjene razobličavanju i suzbijanju kulture mržnje i nasilja protiv svega što je drugačije ili barem nije 'naše' i odgoju, i obrazovanju za toleranciju, i pravo na različitost. Pustimo policiju da se bori protiv korupcije i kriminala svih vrsta..., a svoj ponos pokazujmo s više takta i razbora, uz manji trošak i pametnije utrošena sredstva poreznih obveznika", zaključuju u Sindikatu.

Vezani članci:

arti-201106130085006 arti-201106130218006 arti-201106120007006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo