Zanimanja kojima će se baviti naša djeca

U idućih 20 godina, prema prognozama, nestat će gotovo 50 posto danas poznatih zanimanja.

12.3.2012.
6:44
VOYO logo

Prognozirao je to akademik Ivo Šlaus, odnedavno predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

''Sigurno ćemo trebati sve više visokoobrazovanih kadrova, a oni koji su već zaposleni morat će postojeća znanja i vještine nadograđivati novima cijeloga života'', ističe taj znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković u području fizike čestica i nuklearne fizike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se slaže i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, te naglašava da se ljudi moraju obrazovati za zanimanja koja se traže. Produljenjem životnog vijeka na 80 do 90 godina, rad do 75. rođendana postat će nužnost, no kako to balerine ni rudari neće izdržati, nužna su nova i povremena zanimanja. Svima je jasno da bi za 20 godina trebale dominirati znanost, medicina i društvene djelatnosti, sigurni su sektori šumarstva i poljoprivrede.

Brzi tempo života traži kompjutorske stručnjake i programere. Na vrhu po traženosti bit će i liječnici te zdravstveno osoblje, bilo zbog prevencije i liječenja novih bolesti, bilo zbog palijativne skrbi sve brojnijih starijih osoba. Tu su još internetski novinari, nezaobilazni su pravnici i burzovni mešetari, te vojska prodavača i trgovaca za nove trgovačke centre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sada postoji niz bizarnih poslova

Tradicionalne karijere ne mogu se zaštititi od izumiranja, no mogu se pripremiti za budućnost transformirajući se ili specijalizirajući za određenu usku nišu ili tip tržišta. Naša će djeca možda karijeru izgraditi u zaštiti okoliša kao kontrolori oblaka, bit će voditelji elektrane na vodik ili će raditi na reciklaži urana.

Postoji velika šansa i da, kao inženjeri mehatroničari, konstruiraju samozacjeljujuće oplate za avione, plovila ili svemirske brodove, piše Slobodna Dalmacija.

No, već sada postoji niz bizarnih poslova koji možda nisu iz snova, ali su dobro plaćeni i, kako se čini, imaju sigurnu budućnost. Među njima su ronioci koji traže izvore nafte i plina, pokusni kunići za farmaceutske kompanije, kušači pseće hrane, spavači za studije o spavanju ili testiranje madraca te dvojnici političara ili slavnih osoba koje rado zapošljavaju međunarodne agencije.

Na popisu poslova koji bi se mogli pojaviti za 20 do 50 godina, prema portalu MojPosao.net, svakako bi se mogli naći plaćeni družbenici, pratitelji i prijatelji za osamljene osobe ili one bez obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo