stanje u školama / Zamjenica Pavić Šimetin: 'Sutra ćemo objaviti dodatne upute koje će olakšati postupak utvrđivanja tko ide u samoizolaciju'

"U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo", rekla je

24.9.2021.
19:10
VOYO logo

Od zaražene 1291 osobe, svaka peta je učenik, zato je u pripremi novi korona protokol za škole i slanje učenika u samoizolaciju.

RTL-ova reporterka Leona Šiljeg je ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo razgovarala s zamjenicom ravnatelja Ivanom Pavić Šimetin o trenutnoj situaciji u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica kaže kako su 7. rujna objavili upute o samoizlociji prema kojima u samoizolaciju ne ide cijeli razredni odjel nego samo oni učenici koji su sigurno bili u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Image
bukti 4. val pandemije /

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: 'Naravno da nas zabrinjavaju brojke koje govore o porastu'; Božinović: 'Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava'

Image
bukti 4. val pandemije /

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: 'Naravno da nas zabrinjavaju brojke koje govore o porastu'; Božinović: 'Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava'

Međutim u praksi se dogodilo da su većinom cijeli razredi odlazili u samo izolaciju. Pavić Šimetin kaže kako je zapravo došlo do poboljšanja situacija od prošle godine. Točnije, tvrdi kako, imamo oko 15 posto više zaraženih, a manji broj djece odlazi u samoizolaciju. "Ne idu svi razredi uvijek u samoizolaciju, ali je na terenut to nekada teško procijeniti. Nekada nije potpuno jasno utvrditi koji jesu za samoizolaciju, a koji nisu. Stoga ćemo već vjerojatno sutra objaviti jedne još dodatne upute koje bi olakšale postupak utvrđivanja tko ide u samoizolaciju", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo se radi o preporukama koje odmah stupaju na snagu. Glavni kriterij će biti gdje je učenik sjedio u razredu u odnosu na pozitivnog učenika. Tako da bi u samoizolaciju išli oni koji su u polumjeru od dva metra od pozitivnog učenika. Kao i koji su bili u nekakvom organiziranom prijevozu, ali i taj prijevoz bi trebao trajati ne kraće od 15 minuta", objašnjava zamjenica ravnatelja.

"U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo. Sada je u završnoj fazi i pripremi. To su zapravo najave koje smo govorili o tome da se sva djeca u dobi od 12 ili više godina mogu cijepiti, a posebno preporučamo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili koji žive s kroničnim bolesnicima u obitleji. Završni razredi srednjih škola i pkola koje imaju praksu u ustanovama gdje su u kontaktu s većim brojem ljudi", potvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče organizacije cijepljenja u školama Pavić Šimetin je odgovorila da će to ovisiti o Zavodu od županije do županije i o dogovoru sa školama. Vrijeme provedeno u samoizolaciji će za sada ostati za učenike isto kao i za cijelu populaciju koje postoji od početka ljeta, produženo zbog delta soja, zamjenica kaže kako se razmišlja o nekom samanjenju dana koji se treba provesti u izolaciji, ali ono će se dogoditi na razini cijele populacije.

"Prast zarženih smo očekivali, ali nas je u posljednja dva tjedna ovaj porast dosta iznenadio, ali smo se već navikli na to i  moram priznati da zadnjih nekoliko dana nemamo ubrzanje u tom nekom porastu nego došlo je do stagnacije. Dnevno je to 200 do 300 učenika", kazala je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo