'Big Brother agronomija' / Zakupite vrt, odaberete sadnice, a ostalo prepustite- gruntovčanima: Nova aplikacija omogućava svima da se 'bace' u poljopivredu

Svatko će moći preko mobitela birati što će rasti na njihovom komadu zemlje, a imat će uvid u cijeli proces proizvodnje u realnom vremenu

8.11.2020.
17:00
VOYO logo

Na sat vremena vožnje od Zagreba, pored Čazme, prostire se 22 hektara zemlje, mjesta na kojem će uskoro niknuti 2000 do 2500 vrtova Grunteka. 

"Znači Big Brother agronomija. Snimamo svaki pa i najmanji proces na Grunteku i dokumentiramo svaku kanticu, svaki pripravak, ma sve, svaki zahvat će biti striman i objavljen na aplikaciji korisnika", kazao je direktor Grunteka Tino Prošenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
priča o uspjehu /

Maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj: Poštom ga šalje i izvan granica!

Image
priča o uspjehu /

Maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj: Poštom ga šalje i izvan granica!

Prevedeno, svatko će moći preko mobitela birati što će rasti na njihovom komadu zemlje, a imat će uvid u cijeli proces proizvodnje u realnom vremenu. 
U Čazmi niču prvi ogledni primjerci vrtova od 40 kvadrata na kojima će biti po osam gredica. Svaki će biti ograđen, a na njima će raditi iskusni tim od desetak  gruntovčana. 

"Mi ćemo kroz cijelu sezonu raditi na poslovima od uzgoja presadnica, sijanja određenih kultura i njege kako bi to povrće što bolje urodilo i da čovjek u svom vrtu ima za ubrati ono što je očekivao", ispričao je šredsjednik Zajednice udruga hrvatskih voćara Vjekoslav Budanec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za takav vrt i radove na njemu trebat će se izdvojiti 200 kuna na mjesec. Svoje povrće - od mrkve i peršina do rajčica i batata - građani će moći sami ubrati, a postoji i opcija da radnici to naprave za njih i dostave ga na kućni prag. No, iz Grunteka se nadaju da se ovdje neće raditi samo proizvodnji i dostavi zdrave hrane.  

"S druge strane, Gruntek ćemo otvoriti za druge mogućnosti, za više društveno orijentirane mogućnosti - za obiteljska druženja na otvorenom, na vlastitom vrtu, za piknik varijante u kontekstu Grunteka gdje će ljudi moći pobrati svoje povrće, oprati ga i napraviti roštilj na ovom prostoru", rekao je Prošenik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom scenariju Gruntek bi mogao postati i izletište, destinacija za bijeg iz grada na kojoj bi se svakog vikenda mogle okupljati stotine građana koji će uživati plodovima svoje aplikacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo