ZAKON TO VEĆ OMOGUĆUJE / Je li u Hrvatskoj moguć skraćeni radni tjedan? U načelu, nitko nema ništa protiv, ali - treba se dogovoriti, a to kod nas baš i ne ide lako...

Image
Foto: PIXSELL, Goran Kovačić

Smanjenje fonda sati ovisi i o vrsti sektora, kao i tome odgovaraju li četiri radna dana i broj sati poslodavcu i zaposleniku

11.10.2021.
22:52
PIXSELL, Goran Kovačić
VOYO logo

Neke zemlje Europske unije planiraju uvesti četverodnevni radni tjedan u sklopu svojih reformi tržišta rada. Je li takvo što moguće u Hrvatskoj, za N1 su govorili predstavnici poslodavaca i sindikata te stručnjaci radnog i socijalnog prava. U načelu, nitko nema ništa protiv, ali uz određene uvjete.

Većina zaposlenih, naravno, ne bi imala ništa protiv da za ističu plaću tjedno radi jedan dan manje. No, smanjenje fonda sati ovisi i o vrsti sektora, kao i tome odgovaraju li četiri radna dana i broj sati poslodavcu i zaposleniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PA TKO OVO NE BI HTIO? /

Oni su skratili radno vrijeme na 35 sati tjedno - plaća je ista, a radnici su oduševljeni: 'Imamo vremena vidjeti se s prijateljima'

Image
PA TKO OVO NE BI HTIO? /

Oni su skratili radno vrijeme na 35 sati tjedno - plaća je ista, a radnici su oduševljeni: 'Imamo vremena vidjeti se s prijateljima'

'Radnici su opušteniji, zadovoljniji, učinkovitiji...'

“Skraćivanje satnice ovisi o radnom tjednu u kojem proizvodnja rada stagnira ili raste, uvjetima u kojima je manje oboljevanja i izostanaka s posla. Radnici su opušteniji, zadovoljniji, učinkovitiji i više vremena mogu provesti s obitelji”, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Poduzetnici također nemaju niišta protiv, ali ističu da je takvo što neizvedivo za cijelo gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Hrvatskoj nedostaje radne snage. Moramo uvoziti sezonsku snagu za ugostiteljstvo i građevinu, tako da u ovom slučaju smanjenje radnog vremena i količine koju ljudi odrade može se negativno odraziti na ekonomiju”, smatra izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Skraćenje moguće i bez izmjena zakona

Zakon o radu već sada omogućava fleksibilnost radnog vremena, ali ti o ovisi od struke do struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam siguran da u ovoj situaciji postoji potreba za smanjivanjem radnog vremena. Znamo da smo država u kojoj je turizam toliko izražen sezonski. Kad se radi o nekim novim industrijama, IT industriji i slično, onda se efikasnost može postići i na drugi način koji će odgovarati i potrebama poslodavca i radnika. Ne treba stvarati zakone koji će te dogovore ograničavati”, kazao je za N1 Viktor Gotovac, profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prema svemu tome, kraći radni tjedan moguć je i bez promjene Zakona, ali o tome se moraju dogovoriti poslodavci i radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo