zahtjev za isplatu / Zakon Josipi Rimac omogućava da dobije 202.000 kuna iz državnog proračuna

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sva kaznena djela za koja se sumnjiči i Rimac bila su poslije imenovanja

28.9.2020.
22:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Josipa Rimac tijekom tri mjeseca u istražnom zatvoru nije dobivala naknadu u visini svoje plaće kroz povlasticu ''6+6''. Iz Vlade nisu odgovorili zašto njezin zahtjev nije riješen.

Polažu prava na državni proračun

Kroz silne izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika tijekom godina nije reguliran status onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti, piše 24sata. Stoga Rimac, kao i ostali smijenjeni i uhićeni s ozbiljnim optužbama još polažu prava na državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripada im još šest mjeseci naknada u visini pune plaće, a zatim još šest mjeseci u kojima dobivaju pola plaće. Rimac je, prema zadnjoj imovinskoj kartici, imala plaću od 14.682 kune. Na kada se dodaju porezi i prirezi, u konačnici to će koštati državu još više od 202.000 kuna. Kad je uhićena u svibnju, Rimac je iz istražnog zatvora tražila naknadu.

''Sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, gospođa Rimac je podnijela zahtjev za ostvarenjem prava koji je upućen Vladi. Do današnjeg dana Ministarstvo nije izvršavalo isplatu'', izjavili su iz Ministarstva uprave i pravosuđa za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon propisuje da naknadu ne može imati onaj dužnosnik koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora. No problem je u tome štu u Hrvatskoj sudski procesi traju godinama i u tom vremenu smijenjeni dužnosnik može potrošiti mnogo novca poreznih obavezanika.

Image
Ide na slobodu /

Nakon četiri mjeseca istražnog zatvora Josipa Rimac ipak će izaći iz Remetinca!

Image
Ide na slobodu /

Nakon četiri mjeseca istražnog zatvora Josipa Rimac ipak će izaći iz Remetinca!

Naknadu ne može dobiti ako je ranije postojala neka činjenica koju je prešutio Vladi, a koja bi bila prepreka imenovanju. Sva kaznena djela za koja se sumnjiči i Rimac bila su poslije imenovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica'', izjavio je u lipnju ministar Davor Božinović.

Ostala su četiri svjedoka koje USKOK treba ispitati. Dva su trebali ispitati u ponedjeljak i dva u utorak. Ne proširi li USKOK ponovno istragu protiv nje, Rimac će u utorak na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo