Zaista tužno / Zagrepčanka prisiljena odvojiti se od sinova: 'Najrizičnija sam moguća skupina i moram staviti svoj život ispred djece'

Image
Foto: Shutterstock

Povratak u školske klupe za ovu bi majku mogao značiti ono najgore

25.8.2020.
14:42
Shutterstock
VOYO logo

Ministarstvo obrazovanja, na čelu s Radovanom Fuchsom i u dogovoru s posebno osnovanom radnom skupinom koja radi na pripremama za početak nove školske godine, odlučilo je da fizička nastava započinje 7. rujna.

Kemoterapija u rujnu

Ova odluka teško je pala jednoj majci iz Zagreba koja boluje od karcinoma i koja će zbog metastaza na plućima redovito morati na kemoterapiju. Ivana Pokrivka, majka je dvojice sinova koji bi, kao i sva ostala djeca, 7. rujna trebali sjesti u školske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina operirala je tumor debelog crijeva i sve je prošlo u najboljem redu. Ipak, pojavila se metastaza, ali, kako kaže Ivana, na svu sreću nije velika pa vjeruje da će se povući kemoterapijama, pišu 24sata

Image
svi ponovo u školu /

Djeca će u školu ići u mjehurićima: Nema više zvona, blok satovi, odmori u različito vrijeme...

Image
svi ponovo u školu /

Djeca će u školu ići u mjehurićima: Nema više zvona, blok satovi, odmori u različito vrijeme...

"S terapijom krećem u rujnu, baš kad i škola. Vjerujem da ni u školi danas ne znaju kako će organizirati nastavu, ali naše je stanje dodatno teško. Važemo nekoliko opcija i sve su podjednako teške", priznala je Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog bolesti koja bi mogla biti kobna u kombinaciji s drugim bolestima, primorana je dječake poslati ocu koji radi po cijele dane. Ovisno o ishodu nastave, moglo bi se dogoditi i da majka cijelu školsku godinu ne vidi svoje sinove.

Tri su opcije

Ivana ima punu podršku svog bivšeg supruga, oca dvojice dječaka, s kojim je ostala u prijateljskim odnosim, a koji živi samo ulicu dalje od nje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatrala je nekoliko opcija, jedna od njih je da dječaci ostanu s njom, ali svaka respiratorna infekcija koju bi dječaci eventualno pokupe za Ivanu bi mogla značiti ono najgore.

Druga je opcija također uključivala zajednički život majke i dječaka, s time da se ona pokuša na neki način od njih izolirala, ali i sama kaže da je to u praksi nemoguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treće je da odu živjeti s ocem, ali on radi po cijele dane i nema ga. Postoji i opcija da ih ne šaljem u školu te da radimo nastavu online, ali dječaci trebaju socijalizaciju", smatra Ivana. 

Apelir na sustav

"Ja sam najrizičnija moguća skupina i sad moram staviti svoj život ispred djece. Problem je golemi jer moram odlučiti na štetu djece samo da bih ostala živa. Osobno vjerujem da bi se situacija s COVID-19 poboljšala samo kad bi stožer zatvorio granice i zaustavio sve na dva do tri tjedna. Virus bi se malo iskorijenio. Ovo je stanje sad posljedica toga što ljudi nisu nosili maske", ogorčena je Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova majka apelira na sustav da promisli i napravi neki korak za slučajeve poput njezinog, a sve za dobrobit i u interesu djece. 

Najizgledniji scenarij je da će se Ivana ipak morati odvojiti od svojih sinova. Apelira na sve da nose maske jer o tome ovisi njezin život, kao i mnogih drugih pacijenata koji se bore s teškim bolestima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo