ZAGREPČANINU KOSILICA ODSJEKLA SVE PRSTE NA RUCI: / 'Ležali su po travi, krv je curila...'; Kirurzi su ih sve uspjeli spojiti natrag!

Image
Foto: Ilustracija: Marko Lukunić/Večernji list

Operacija spajanja pet prstiju lijeve ruke trajala je 16 sati, a kirurzi su se izmjenjivali

11.7.2019.
13:52
Ilustracija: Marko Lukunić/Večernji list
VOYO logo

Kirurški tim s Rebra prošloga je tjedna obavio kompliciranu 16-satnu operaciju kojom su spojili sve prste 42-godišnjaka koje je kosilica odsjekla dok je kosio travu u dvorištu svoje kuće nedaleko od Zagreba.

"Jučer sam popravio žičanu ogradu, a danas bih mogao pokositi i travu. Uzmem kosilicu i krenem. No, u jednom trenutku shvatim da mi je neki ostatak žice u travnjaku ‘zaglavio’ kosilicu. Nagnem se, desnom rukom držim kosilicu, a lijevom pokušavam iščupati žicu i baciti je na nogostup. No, u trenu je kosilica povukla žicu, ali i moju ruku. Automatski sam povukao ruku. Mislio sam da me samo udario dio kosilice. Zapravo, ni sad ne znam sigurno što se dogodilo, ali znam da me pogled na moju ruku paralizirao. Osjećam prste, ali zapravo ih nema. Svih pet. Leže negdje po travi, krv curi...", 42-godišnji Marko prepričava detalje nesreće Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve na svome mjestu

Srećom, liječnici Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb u uspjeli su vratiti sve "na svoje mjesto" i tako ipak izbjeći najcrnji scenarij, a to je da Marko ostane bez svih prstiju. Šestorica plastičnih kirurga mijenjala su se tijekom zahvata, jer im je za "spajanje" svakog prsta trebalo gotovo dva sata. Uz to, trebalo je vremena i za pripremne radnje na šaci i svakom prstu zasebno. Olakotna okolnost je i što Marko nije bio sam kod kuće kad se nesreća dogodila. U pomoć mu je priskočio brat.

"Na brzinu je pronašao četiri prsta u travi, strpao ih u vrećicu, a mene u automobil i krenuli smo put Rebra. Susjed je ostao tražiti dio petog prsta. Srećom, našao ga je pa je prst stigao na Rebro malo poslije mene", priča Marko s golemim povezom na šaci i dodaje: "Čak me niti ne boli. Teže mi pada ovo ležanje. Istina, koliko mi dopuštaju 'žice', ipak povremeno i prohodam po sobi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirurzi koji su vodili ovu operaciju, dr. Hrvoje Kisić, dr. Nino Fuchs, dr. Anto Dujmović i specijalizant dr. Marko Mance, objašnjavaju kako su Marku vraćeni prsti. Pojačanje kirurzima su bili i doc. dr. Krešimir Bulić te dr. Dino Papeš.

Image
VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA: /

Revolucionarnim zahvatom 13-godišnjaku sanirana jedna od najčešćih ozljeda sportaša

Image
VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA: /

Revolucionarnim zahvatom 13-godišnjaku sanirana jedna od najčešćih ozljeda sportaša

Detalji zahvata

"Bio je četvrtak rano navečer, oko 18 sati. Zovu s naše Hitne jer im je upravo 'utrčao' čovjek s povezom na ruci i drugi s vrećicom, a u njoj četiri prsta. Bilo mi je jasno da će to biti priličan posao", rekao je dr. Fuchs koji je taj dan bio dežuran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs je odmah nazvao svog šefa, prof. dr. Davora Mijatovića, i još trojicu kolega, jer je bilo očito da će im trebati sve raspoložive snage. Najprije je trebalo utvrditi ima li dodatnog krvarenja šake i u kakvom su stanju odrezani prsti. Naime, u takvim slučajevima prsti često stradaju do te mjere da postanu "neupotrebljivi", odnosno ne može ih se prišiti natrag bez posljedica. Za hvat su nužni palac, kažiprst i prstenjak, stoga ti prsti uvijek imaju prioritet.

"Srećom, prsti su bili u dobrom stanju, čak ni previše uprljani. Najmanje je stradao palac, odnosno samo njegov vrh koji je naknadno donio susjed", objašnjava dr. Fuchs. Uslijedila je priprema svakog prsta te šake na dijelovima gdje će se oni reimplantirati. Operacija je počela u četvrtak u 21.30, a završila u petak oko 14.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operacija se zapravo radila na dvije strane: jedna je grupa pripremala prste, a druga šaku. Trebalo je naći krvne žile, odnosno arteriju i venu, tetive i živce te spojiti kost. Dok sam pripremao prste, isto to radio je dr. Kisić na šaci", objašnjava dr. Dujmović i dodaje da je tog trenutka mogla početi reimplantacija, koja se radila pod mikroskopom.

Spajanje po redoslijedu

"Najprije je spojena kost, a potom je slijedilo spajanje arterije i vene, pa tetiva i na kraju živaca. Krenuli smo od kažiprsta, a slijedio je srednji prst. U 'prišivanju' smo se mijenjali dr. Dujmović i ja, jer s obzirom na to da se sve radi pod mikroskopom, a traje sat i pol do dva, to postane vrlo naporno", objašnjava dr. Kisić tijek zahvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji je na redu bio palac kojemu je nedostajao vrh, što je također bio vrlo zahtjevan zahvat.

"Kako smo bili već prilično umorni, pozvali smo u pomoć doc. dr. Bulića i dr. Papeša pa je zahvat konačno priveden kraju", kaže dr. Kisić, zadovoljan ishodom operacije u kojoj je sudjelovalo više od 15 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugotrajni oporavak

Marka sad čeka dugotrajan oporavak jer prije svega valja sačuvati "život" svakog prsta. Liječi se antibioticima i lijekovima koji sprječavaju stvaranje ugrušaka koji bi mogli začepiti male krvne žile. Pročelnik Zavoda, dr. Mijatović, ističe da je ponosan na kolege koji su izveli ovu operaciju.

"Sve su to vrlo mladi, ali i vrlo educirani i stručni liječnici koji odlično rade kao ekipa. I ovom su operacijom pokazali da smo na visokoj razini jer je reimplantacija svakog prsta trajala prosječno kao u najboljim europskim centrima", napominje prof. dr. Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i ova je operacija pokazala mračnu stranu hrvatskog zdravstvenog sustava kad je riječ o plaćanju ovog zahtjevnog posla. Naime, kirurzi su svojom uspješno obavljenom operacijom bolnici stvorili dug. Naime, način plaćanja ovakvih operacija je takav da će se bolnici 16-satni posao platiti kao da su "prišili" samo jedan prst, što košta oko 7000 kuna, dok su oni zapravo potrošili 20 tisuća.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo