ZAGREPČANIN SI UNIŠTIO ŽIVOT OPAKOM DROGOM: / 'Postao sam ovisan o GHB-u i ušao u začarani krug neobuzdanog seksa'

Image
Foto: Ilustracija: Getty
14.12.2018.
7:53
Ilustracija: Getty
VOYO logo

Zagrepčanin Nino u 33. godini života postao je teški ovisnik o GHB-u odnosno tekućem ecstasyju ili "drogi za silovanje" kako je još zovu, a njegova ovisnost koštala ga je i gubitka posla. Tek potom je odlučio potražiti pomoć u Zavodu za liječenje ovisnosti Psihijatrijske klinike Vrapče.

"Zapravo me nije previše zanimala nikakva droga. Istina, bio sam dosta tjeskoban nakon što sam otkrio svoju seksualnu orijentaciju pa je tu i tamo bilo malo 'marice'. Nisam nešto ni izlazio. Nekako mi je bilo teško komunicirati pa su mi i tulumi bili dosta strani. No, onda sam otkrio GHB. Zovu ga i tekući ecstasy, ali i droga za silovanje, a ja sam s njom procvao", ispričao je Nino za Jutarnji list, dodavši kako je s vremenom počeo uzimati GHB svakodnevno izgubivši osjećaj za vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZUZETNO OPASNA DROGA STIGLA U REGIJU: /

'Uz pravu dozu spavat ćete oko pet sati, a samo kapljica više može vas ubiti!'

Image
IZUZETNO OPASNA DROGA STIGLA U REGIJU: /

'Uz pravu dozu spavat ćete oko pet sati, a samo kapljica više može vas ubiti!'

Izgubio posao i bezuspješno se pokušao "skinuti"

"U posljednje tri godine uzimao je minimalno 30 mililitara dnevno, a vikendom čak i mnogo više", kaže dr. Antonia Puljić iz spomenutog Zavoda za liječenje ovisnosti koja je liječila Nina.

Počevši uzimati drogu Nino je posve zapustio posao i počeo intenzivno tulumariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imaš 72 sata za partijanje, možeš misliti koliko ti mililitara treba da bi mogao izdržati", kazao je pripomenuvši da mu je GHB bio ulaz u začarani krug neobuzdanog seksa iz kojeg nije mogao izaći. Drogu je kupovao na internetu - dvije i pol litre za samo 250 eura, što mu je bila doza dostatna za mjesec dana.

Shvativši da "G" (kolokvijalni naziv za GHB) preuzima kontrolu nad njegovim životom, u nekoliko se navrata pokušao riješiti ovisnosti, no bezuspješno. Sjedio bi na sastanku, a onda osjetio nelagodu u želucu, znojenje, ruke bi mu drhtale i tada bi, kaže, otišao u zahod uzeti novu dozu koja mu je uvijek bila pri ruci, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna i vrlo dostupna sintetička droga

Dr. Puljić kaže da ne čudi što je Nino pokleknuo jer radi se o sintetičkoj drogi koje izaziva relaksaciju, euforiju, smanjuje tjeskobu i jača seksualne želje. S druge strane, negativni učinci GHB-a su amnezija, slabost, pothlađenost, smetenost, mučnina, povraćanje, gubitak svijesti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GHB je proizveden 1960-ih kao anestetik, a sedamdesetih i osamdesetih postao je popularan u liječenju nesanice i kao dodatak prehrani body buildera. Godine 1990. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) povukla ga je s tržišta i od tada je u "ovisničkoj zoni". Postao je popularan u noćnim klubovima, a "na ulici" poznat kao Liquid Ecstasy, Liquid X, Georgia Homeboy, Chery Meth ili Hillbilly Heroin. GHB počinje djelovati već nakon 15 minuta, a puna koncentracija dostiže se za oko sat vremena. Izuzetno je opasan u kombinaciji s drugim tvarima, osobito alkoholom.

Ta je droga vrlo dostupna preko interneta gdje se prodaje kao prašak ili tekućina, mahom iz kućnih laboratorija. GHB nema ni boju ni miris pa se ne može otkriti uobičajenim laboratorijskim testovima, nego tek u posebnim laboratorijima. To je i razlog zašto se ovisnost o toj drogi teže otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo