ZAGREPČANI SE OTIMAJU ZA NOVE, LUKSUZNE STANOVE: / Cijena minimalno 3000 eura po kvadratu, stanovi tek na papiru, a već su svi prodani

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čak 95 posto novoizgrađenih stanova u Zagrebu se proda, iako su cijene i veće od 3000 eura po metru četvornome

15.1.2020.
20:42
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je zavladala pomama za najskupljim stanovima, proda se čak 95 posto novoizgrađenih stanova, po cijeni koja je nerijetko i veća od 3000 eura po metru četvornome. Pritom građevinske tvrtke imaju duge liste mogućih kupaca i za neizgrađene stanove, javlja Večernji list.

Primjerice tvrtka VMD, koja gradi kvalitetne i skupe stanove na prvorazrednim mjestima, još nije ni počela gradnju za njezin projekt u Ulici kneza Branimira, a rezervirani su svi stanovi. Cijene bi se mogle kretati od 3200 kuna i više. Drugi ovogodišnji projekt iste tvrtke je poslovno-stambeni blok u Ulici Charlesa Darwina, gdje će graditi oko 200 stanova. Cijene se kreću od 2300 eura, a useljenje bi trebalo biti do kraja 2021. Iako je tek na početku, već postoji lista mogućih kupaca koja dvostruko premašuje broj stanova. Kupci VMD-a su često poznate javne osobe, nogometaši i vrhunski sportaši, glumci, pjevači, dobrostojeći poslovni ljudi itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka J.G. Projekt gradi 125 stanova u Ulici Andrije Žaje, također na poželjnoj lokaciji, a prosječna površina stana je 80 metara četvornih, pri čemu je cijena kvadrata 2350 eura. Useljenje bi trebalo biti za oko dva mjeseca, a kupcima je preostalo tek nešto više od 20-ak stanova.

Kupcima je važna kvaliteta

"Tvrtke poput VMD-a, Alfa stana ili Nivogradnje prodaju sve što naprave, a stanovi su rezervirani mjesecima unaprijed. Radi se uglavnom o objektima više kvalitete, kupci to prepoznaju i kupuju bez obzira na više cijene. Gleda se imidž graditelja, kupcima je bitna kvaliteta u dugoročnom razdoblju", kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je, prema njegovim podacima, prosječna cijena metra četvornog u novogradnji u Zagrebu prošle godine bila 2700 eura te da je prodano 95 posto stanova ponuđenih tržištu. Novi stanovi skuplji su što su bliže centru, a na rubnim dijelovima grada stanovi se mogu naći po cijeni od 2000 eura po metru četvornome, pa čak i niže.

Prosječna cijena rabljenog stana u Zagrebu, ističe Ranilović, nešto je viša od 1500 eura, a proda se tek svaki šesti rabljeni stan budući da interes nije prevelik. "Neusporediva je kupnja novog stana sa starijim stanom. Oni koji imaju novca traže najbolje, oni koji ga nemaju zadovoljit će se i s manje kvalitetnim objektom", kaže Ranilović za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO DIVLJAJU CIJENE STANOVA? Stručnjakinja otkriva: /

'Tko stan ne proda u par mjeseci, mora znati jedno...'

Image
ZAŠTO DIVLJAJU CIJENE STANOVA? Stručnjakinja otkriva: /

'Tko stan ne proda u par mjeseci, mora znati jedno...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo