Narančaste naljepnice / Zagrepčani još uvijek trpe posljedice potresa: 'Rekli su ako nisam branitelj ili invalid, nemam pravo'

Tko zna koliko će još čekati obnovu svojih zgrada, pošto novi zakon mora pričekati novu Vladu

21.5.2020.
21:57
VOYO logo

Građanima koji su stradali u potresu država pomaže financiranjem najamnina i to do 4550 kuna za četveročlanu obitelj. Rok prijave je 60 dana.

No, pravo na plaćanje najamnine imaju samo oni građani čija je nekrentnina neuporabljiva, odnosno nosi crvenu oznaku pa su se ministru državne imovine koji je stradale posjetio u Studentskom domu Cvjetno naselje požalili oni čiji domovi imaju žutu, odnosno narančastu oznaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zidovi su popucali, nitko to nama nije pregledao, moja djeca se ne osjećaju sigurno", poručila je Jasnica Petrović iz Zagreba i tako svoje probleme iznijela ministru državne imovine.

Nakon potresa živi u studentskom domu Cvjetno naselje. Zgrada u kojoj je do nedavno stanovala dobila je žutu naljepnicu, što znači da je privremeno neuporabljiva. No, u njoj se nikako ne osjeća sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispod nas je podrum. Kad smo prijavljivali štetu vidjeli smo krov, dimnjak, nismo vidjeli podrum. U podrumu su se pomakle cigle, nama su pukle bolte. Kad pogledaš stan ne izgleda strašno, ali vidiš da su pukli neki nosivi zidovi", izjavila je Petrović.

Novca za obnovu zgrade, koja se već obnavljala prije 15 godina stanari nemaju, kao ni pravo na dodjelu gradskog stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo pravo zato što su samo crvene naljepnice, od grada Zagreba, kad je gospodin Bandić bio tu pitala sam rekli su ako nisam branitelj, ako nisam socijalni slučaj, invalid nemam pravo", rekla je Petrović.

Slične probleme ministru državne imovine iznijeli su i drugi građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam na drugom katu i razlika je mi gore blizu krova smo više stradali, nego oni u prizemlju. I to nije realno da ja recimo imam žutu, kao on u prizemlju kod kojega su se daleko manja oštećenja dogodila", poručila je Đurđica Brajković iz Zagreba.

Ministar je obećao razgovore s predstavnicima Grada. Pozvao je građane da se prijave i na Vladin natječaj za financiranje najamnina, na koji također imaju pravo samo oni čija je imovina dobila crvenu oznaku. No, najavljuje njihovu reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo im rekli da podnesu zahtjev, po službenoj dužnosti ministarstvo državne imovine provjerava stanje i tražit ćemo reviziju takve oznake, odnosno ako je ona crvena moći će ostvariti pravo", rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

Da se prijave na natječaj pozivaju se i vlasnici stanova, koji su ih voljni iznajmiti.
Za četveročlanu obitelj maksimalni iznos stanarine, koji bi država financirala iznosio bio 4550 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režije će građani plaćati sami.

"Prvi član koji se prijavi ima pravo na 35 kvadrata, odnosno svaki drugi na deset kvadrata do 70 kuna makismalno po cijeni kvadrata", poručio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najavljujem još jedan poziv koji će se odnositi na one intervencije popravaka, koji se odnose na krovove, dimnjake, ugradnju kondenzacijskih bojlera koji će omogućiti svima da imaju toplu vodu", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

No, na Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu morat će pričekati novu Vladu i novi saziv Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo