bandićevi projekti /

Zagrebački SDP šalje prijedlog za referendum o GUP-u: 'Potpuni poraz javnog interesa nad kapitalom'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Amandmani žele primjerice mijenjati zelene površine na Gornjem gradu, u kvartovima Zvijezda i Gračani, u stambene površine

9.7.2019.
13:33
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

SDP-ov zagrebački gradski zastupnik Matej Mišić u utorak je rekao kako će u Gradsku skupštinu uputiti prijedlog za raspisivanjem lokalnog referenduma gdje će građani moći dati svoje mišljenje o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana u Zagrebu.

Mišić je naglasio da se SDP protivi zatvaranju sportskog objekta Hipodrom u Novom Zagrebu, a koji se izmjenom GUP-a u skladu s planovima izgradnje "Zagrebačkog Manhattana" prenamjenjuje u objekt mješovite namjene, a što uključuje i stanovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvaranje Hipodroma krši i Zakon o sportu, a koji naglašava da se sportski objekti ne mogu premještati bez da se ne ponudi alternativni smještaj", pojasnio je Mišić, dodajući da se javni interes još jednom podređuje kapitalu.

"Ovakva izmjena GUP-a kakva je sada predložena pokazuje potpuni poraz javnog interesa nad kapitalom u Gradu Zagrebu", kazao je gradski SDP-ovac Zvane Brumnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci će prijedlog sutra predstaviti u Skupštini oporbenim strankama, ali i zainteresiranim strankama koje su dio vladajuće većine.

"Za lokalni referendum o GUP-u treba nam jedna trećina potpisa gradskih zastupnika u skupštini, pozivamo i stranke koje su dio vladajuće većine, da poslušaju građane koji su nezadovoljni", poručio je Mišić, naglasivši pritom peticiju 14 tisuća Zagrepčana koji se protive izmjenama i prenamjeni Hipodroma.

Zastupnici su ujedno naglasili kako je protivljenje gradskih četvrti Zagreba i njenih građana samo iz razloga što su o GUP-u jako loše informirani.

Gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ naglasila je problem nedostatka smještaja za palijativnu skrb u Zagrebu, kojih je trenutno oko stotinu, a po pitanju povećanja smještajnih kapaciteta, ne gradi se ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradski ured za kontrolu odbio je dva ponuđača jer nisu bili vlasnici zemljišta gdje su htjeli graditi smještaj za palijativnu skrb, sada je donesen novi zaključak, ali samo za zapadni dio grada te sad ponuđači ne moraju biti vlasnici zemljišta", objasnila je Nađ te naglasila da sumnjaju u pogodovanje javne nabave.

Mrak Taritaš: 'Krivnja oko zagrebačkog GUP-a ide isključivo na račun Plenkovića'

Zagrebačka gradska zastupnica kluba GLAS, Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u utorak da su izmjene zagrebačkog GUP-a protuzakonite i protivne prostornom planu Grada Zagreba, a ako budu izglasane za krivca smatra premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoćnjih 11 amandmana HDZ-a i 16 amandmana stranke Bandić Milan 365 pokazuje da u Zagrebu više ništa nije sveto“, poručila je Mrak Taritaš komentirajući amandmane koji su dostavljeni kasno sinoć.

VEZANE VIJESTI

Amandmani žele primjerice mijenjati zelene površine na Gornjem gradu, u kvartovima Zvijezda i Gračani, u stambene površine, za koje se procjenjuje cijena po metru kvadratnom zemljišta od 4500 eura.

"Ministarstvo okoliša i prometa odobrit će izmjene GUP-a, ne treba kriviti Bandića do kraja, krivnja za ovakav GUP ide isključivo na račun gospodina Plenkovića“, zaključila je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević: ''Sporazum o pročišćivanju otpadnih voda štetan za Zagreb''

Tomislav Tomašević i klub zastupnika Lijevog bloka upozorili su utorak na problem sporazuma o pročišćivanju otpadnih voda, za koji tvrde da je štetan jer konzorciju od tri kompanije daje gotovo 40 posto dobiti od koncesije.

"Točka za koju vjerujemo da će proći ispod radara zbog GUP-a jest sporazum o pročišćivanju otpadnih voda za koji smo materijale dobili tek prošli tjedan, a za koji je i Državna revizija 2014. ustvrdila da je štetan jer koncesionaru donosi dobit od gotovo 40 posto", kazao je Tomašević na konferenciji za novinare uoči  sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da konzorcij od tri tvrtke godišnje od ugovora sa Zagrebom zaradi 400 milijuna kuna, a što smatraju štetnim za javni interes.

"Podsjećamo da je direktor te tvrtke prije tri godine uhićen, a početkom ove godine mu je potvrđena optužnica za mito i razne zlouporabe u poslovanju“, poručio je Tomašević te je naglasio da Gradska uprava sada opet želi sklopiti ugovor koji smatraju jednako štetnim kao i prošli.

Klub zastupnika Lijevog bloka osvrnuo se i na Gradski urbanistički plan za koji kažu da je nezakonit.

"Tko od zastupnika Gradske skupštine digne ruku sutra za izmjene GUP-a, preuzima na sebe političku i pravnu odgovornost, jer apsolutno odgovorno tvrdimo da su izmjene, ovakve kakve su sada, nezakonite, i zbog procedure i zbog sadržaja“, naglasio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene su po njima nezakonite jer krše prostorni plan Grada Zagreba, a posebice u prenamjeni Hipodroma i Zagrebačkog Velesajma.

„GUP mora biti u skladu s prostornim planom Grada Zagreba, to sada nije slučaj, primjerice Hipodrom koji ima rekreativnu namjenu, sada mu je dodana ona za mješovitu namjenu, što krši prostorni plan koji je zakonski iznad GUP-a“, zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je još podsjetio na amandmane klubova HDZ i Bandić Milan 365 koje su predali preko vikenda, a koje smatra „najbezobraznijim amandmanima u povijesti Gradske skupštine“. HDZ traži prenamjene zelenih površina u stambene ili mješovite, dok klub Milana Bandića traži povećanje iskoristivosti, to jest izgradivosti u donjogradskim kvartovima za čak 50 posto.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo