Zagrebački prosvjedi spali na šačicu ljudi

Na Cvjetnom trgu okupilo se tridesetak prosvjednika. Nitko od njih nije imao transparente, a dugo su se dogovarali hoće li ići u šetnju, izvesti neki performans ili se razići.

9.4.2011.
21:56
VOYO logo

Na kraju svoje okupljanje nisu ni nazvali prosvjedom, već su ustvrdili da su se okupili kako bi istomišljenicima pokazali jutrošnje snimke kad su u pol 4 ujutro dvadesetak prosvjednika išlo pred HDZ, te pred Kamensko otkud su ispratili sindikate koji su išli za Mađarsku i nakon toga došli na Trg Bana Jelačića gdje su s pločnika skidali naljepnice "Cvjetni". No, nakon pokazivanja snimaka prosvjednici su se ipak dogovorili i uz zviždanje krenuli prema središnjicama HDZ-a i SDP-a.

Nakon što su se prosvjednici prošetali do HDZ-a i SDP-a i vratili se na Cvjetni trg, dio njih uhvatio je Tomu Horvatinčića pri ulasku u njegov centar i predali su mu vrećicu napunjenu naljepnicama "Cvjetni" koje su su skidali s pločnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo mu da je to javni prostor i da ne smije na njemu lijepiti naljepnice i da to više ne radi. Horvatinčić nam je kratko odgovorio: "Dobro," i prošao", rekao je Saša Đurović, jedan od organizatora "Facebook prosvjeda". Prosvjed je završen, a prosvjednici su još okupljeni na Cvjetnom trgu.

Đurović je najavio da će se nakon današnjeg dana prosvjedi organizirati još u utorak i srijedu, a za 15, travnja najavljen je prosvjed branitelja, dok je za 29. travanj - uoči 1. maja - organizirano okupljanje na Trgu bana Jelačića, kad bi prosvjedovati trebali "i stari i mladi"; svirat će nekoliko izvođača. Okupljanje će za taj prosvjed početi u podne i trajati do 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani dozivali biskupe

Tridesetak prosvjednika kojima se priključilo desetak radnica splitske tvrtke Uzor koja je u vlasništvu Bruna Orešara, okupilo se na splitskoj Rivi. Nosili su uobičajene transparente te zahtijevali hitno raspisivanje izbora. Od Rive su krenuli prema biskupovoj palači, a onda su ih napustile radnice Uzora tvrdeći kako ih i dalje podržavaju, ali su umorne.

Ispred biskupove palače prosvjednici su prozivali biskupa da im se pridruži, no brzo su naglasili kako znaju da neće, jer su crkveni velikodostojnici prema njihovim tvrdnjama isti kao i hrvatski političari. Od biskupove palače krenuli su prema zgradi Splitsko-dalmatinske županije, te najavili da će ponovno prosvjedovati u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://webcafe.net.hr/forwarduse/overkloking/inner.html?select=201103020046503

Vezani članci:

arti-201104080606006 arti-201104040168006 arti-201104050847006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo