NESTANE NAVEČER NA SAT ILI DVA / Zagrebački kvartovi i dalje povremeno bez struje: 'Izvlačim ljude iz liftova...'

Image
Foto: PIXSELL

Iz HEP-a su jučer javili da je kvar otklonjen, no građani su opet ostali bez struje

28.6.2019.
12:40
PIXSELL
VOYO logo

Hrana u hladnjacima i zamrzivačima se kvari, nemaju tople vode, ne mogu upaliti klimu niti napuniti mobitele... Preostaje im samo druženje uz svijeću, baš kao i prije sto i više godina. Tako vrijeme provode stanovnici nekoliko kvartova na zapadu Zagreba koji već tjednima svakodnevno ostaju bez električne energije. 

"Struja nestaje redovito oko 20 sati. Ovdje ima puno djece i vojnih invalida. Bez struje, osim što sjedimo u mraku, ne možemo se ni kupati jer imamo plinsko grijanje, a bojleri ne rade bez struje", javlja se jedna zabrinuta čitateljica iz zagrebačkoga naselja Špansko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, već dva tjedna stanovnici zagrebačkih naselja: Špansko, Prečko, Oranice i Malešnica noći provode u mrklom mraku. A nitko im ne govori zbog čega. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HEP-a su jučer popodne javili da je do nestanka električne energije došlo zbog kvara na mreži, koji je isti dan, prema njihovim riječima, otklonjen.

"Uzrok ispada bili su pojedinačni kvarovi srednjonaponske opreme, na dva 20 kV kabela te na jednom 20 kV postrojenju, koji su otklonjeni u najkraćem mogućem vremenu", kazali su u HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otklonili" kvar, a opet - mrak

No, dojave građana koji su i sinoć bili osuđeni na svijeće, govore suprotno.

"Na žalost ni ovaj dan nije prošao bez nestanka struje", javlja nam Ksenija iz Oranica, koja je i jučerašnju večer provela bez televizora, radija i interneta. Kao i njeni sugrađani iz Malešnice koji su se požalili na društvenim mrežama da i oni ove vruće noći provode u tišini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struje već danima nema ni u Španskom, govori nam Ivan Host koji vrijeme bez električne energije provodi robinzonski - na balkonu, gledajući kaos koji se događa na najprometnijim zagrebačkim cestama. 

"Zamislite Zagrebačku aveniju, jednu od najprometnijih ulica kada nestane struje.  Znate koji kaos se tu događa? To je strašno, semafori na najbitnijim raskrižjima ne rade, samo gledam u strahu hoće li doći do nesreće", govori zabrinuti građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i njegova supruga bez struje ostaju već dva tjedna i to svaki dan između 18.30 i 22 sata.

"Nestane nekad na sat, nekad na dva, a nekad i na više. Već sam dvaput izvlačio dvoje ljudi iz liftova koji se samo zaustave kad nestane struje. Hvala HEP-u što se brine o nama i našem kardiovaskularnom zdravlju i tjera nas da se penjemo stepenicama", kaže Ivan koji ni u mraku ne gubi smisao za humor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP mu se ne javlja danima

I on je kao i mnogi drugi zvao HEP da sazna u čemu je stvar, no bez uspjeha jer, govori nam, na info telefon se nitko ne javlja već danima. "Užasno je što nikoga nije briga i što očito ne smatraju prikladnim obavijestiti građane da će dva tjedna uzastopno ostajati bez električne energije" govori Ivan. 

"Zovem Elektru, ali nema šanse da ju dobijem. Zvao sam i 112 i oni su mi rekli da je ekipa na terenu i da otklanjaju kvar, ali ništa konkretno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sami smo okušali sreću i opet nazvali Elektru. Na info telefon ni nama se nitko nije javio satima, a kada su se i javili, dispečer nije bio upoznat s problemom da dio kvartova u Zagrebu nema struje već dva tjedna. Prespajao nas je dalje i usmjeravao da im se javimo putem e-maila, a jedina e-mail adresa navedena na stranicama - ne radi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo