ODVOZ BIOOTPADA PO NOVIM PRAVILIMA / Holding raspisao novi javni natječaj: Poznato je tko će se na njega javiti i koliko će sve koštati

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Holding je raspisao novi natječaj za zbrinjavanje biootpada na koji bi se mogla javiti tvrtka Petra Pripuza

8.8.2021.
9:55
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački holding je u petak je raspisao novi natječaj za zbrinjavanje biootpada vrijedan 36,5 milijuna kuna. Jedan je to od najvrednijih javnih natječaja, koji je dosad raspisala nova zagrebačka vlast. Jutarnji doznaje da će se na njega sigurno javiti tvrtka CE-ZA-R, dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza. No, za razliku od prije, ugovor će trajati samo godinu dana, a predviđena okvirna količina zbrinutog biootpada je 22.500 tona.

Na prošlogodišnji se natječaj za zbrinjavanje 45.000 tona biootpada u dvije godine javilo devet tvrtki u tri zajednice ponuđača. Prva je bila grupacija BIOEN u vlasništvu Rusa, Olega Maksimova i Artjoma Kazina, zatim Biootpad d.o.o. u vlasništvu Domagoja Sedlića te Pripuzov CE-ZA-R.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČISTOĆA OSTVARILA NAJAVE /

Prestali su odvoziti nepravilno bačeni biootpad, građani na sto muka: 'Ulice nam smrde po kanalizaciji'

Image
ČISTOĆA OSTVARILA NAJAVE /

Prestali su odvoziti nepravilno bačeni biootpad, građani na sto muka: 'Ulice nam smrde po kanalizaciji'

Posao vrijedan 73 milijuna kuna su prvo dobili Rusi, no njima je Državni inspektorat zabranio zbrinjavanje otpada, jer nisu imali sve dozvole. Potom je posao preuzeo Pripuz koji se u svibnju naprasno povukao. Kao razlog naveli su popunjavanje svojih kapaciteta. Sve je potom palo na Čistoću i Zrinjevac koji imaju još manje kapaciteta i infrastrukture. Prema podacima Čistoće, godišnje se u metropoli prikupio oko 26.000 tona biootpada, što je malo više od 2000 tona, odnosno 80 kamiona mjesečno.

Taktika za novi natječaj?

Nameće se, stoga, pitanje je li Pripuzovo povlačenje iz posla zaista opravdano nedostatkom kapaciteta ili je riječ o taktici za novi natječaj. Otprije se zna da na relaciji Pripuz-Tomašević postoje određeni animoziteti. Tomislav Tomašević je prije izbora najavljivao reviziju svih gradskih ugovora s C.I.O.S.-om, a njegova zamjenica Danijela Dolenec izjavila je da su se poslovi s Pripuzom ugovarali "zna se kako", misleći pritom na njegovu povezanost s Milanom Bandićem. Pripuz im je tad priprijetio da "ili raskinu ugovore s njima ili prestanu širiti neistine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grupacije BIOEN poručuju da još nisu sigurni hoće li se prijaviti na novi natječaj. Vjerojatno neće, jer nemaju dozvolu za gospodarenje otpadom. "Možda se prijavimo, a možda i ne. Ne možemo u ovom trenutku točno odgovoriti jer nismo još ništa odlučili", poručuju. Neće se javiti ni Biootpad d.o.o.

Skuplje i od Pripuza

Iz Ureda gradonačelnika kratko su poručili da se na natječaj može javiti svaka tvrtka koja zadovoljava natječaj. No, zanimljivo, nisu komentirali vrijednost, odnosno cijene navedene u natječaju. Naime, procijenjena cijena zbrinjavanja jedne tone biootpada je 1620 kuna, što ispada više nego kad je posao dogovarao Milan Bandić. Naime, BIOEN je taj posao radio za 1100 kuna po toni, Biootpad d.o.o. za 1510, a Pripuzov CE-ZA-R za 1580 kuna ili 40 kuna manje po toni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manja cijena lani je mogla biti i zbog toga što se zbrinjavanje odvijalo nelegalno. Ovo je sad možda realna cijena", kaže gradski zastupnik Renato Petek, a iz Čistoće kažu da je ona formirana u skladu sa stanjem na tržištu: "Usluga uključuje preuzimanje, vaganje i obradu otpada kao i sve druge manipulativne radnje ukoliko se otpad ne obrađuje na lokaciji preuzimanja otpada. Također, Zagreb proizvodi i najveću količinu biootpada u RH - dnevno 110-120 tona."

Zanimljivo, u popisu "gospodarskih subjekata s kojima je naručitelj u sukobu interesa" navedeno čak šest tvrtki Ratka Bajakića, člana savjeta Možemo!, nedavno imenovanog članom Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, kojemu je Tomaševićevu odluku o imenovanju ovjerila njegova sestra Ljubica Čaklović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo