Zagreb: Svaki dan huligani pretuku 15 maloljetnika!

Niz pretučenih mladića u posljednje vrijeme gotovo je predugačak da bi se nabrojao. Većina napada nikada se niti ne prijavi, dok u javnost dospiju oni najgori – sa smrtnim posljedicama.

19.12.2009.
19:58
VOYO logo

Ovaj je tjedan u Zadru 19-godišnjaku razbijena lubanja bejzbolskom palicom. Prije dva tjedna premlaćen je u Rijeci Aleksandar Abramov, student s Cresa. Trojica su ga umlatila i ostavila ga da umre. Pet dana ranije u Zagrebu trojica su, ispred ulaza u njegovu zgradu, brutalno pretukla 16-godišnjaka, a isti su dan u Senju, također trojica mladića, napala 16-godišnjeg S. B. Procjenjuje se da se samo u Zagrebu svaki dan prosječno pretuče 15-ak maloljetnika.

Za Jutarnji list četvorica mladića iz zagrebačkog Stenjevca ispričali su svoje iskustvo o tučnjavama i napadima tijekom izlazaka ili običnog druženja u kvartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da ih tuku jer su metalci i ističu da se to ne može izbjeći. Svaki od njih najmanje je jedanput bio pretučen. Pojedini su nakon ubojstva Luke Ritza ošišali dugu kosu, jer kako tvrdi srednjoškolac Branimir, nije želio više riskirati.

''Tuku nas jer smo metalci. Nema nikakvog razloga, ne poznajemo se, ne žele novac, ne žele ništa, osim 'očistiti grad od šljama i sotonista''', rekao je 16-godišnji Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dečki iz Stenjevca to su prihvatili kao činjenicu koja se ne može promijeniti.

Ispričali su kako su svojedobno izlazili na zagrebački Ribnjak, koji je, tvrde, prije nego što je tamo ubijen Frane Despić, bio najsigurnije mjesto za alternativce u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tome je što su ih čuvali skinsi. Iako skinski ne vole alternativce, mladići su rekli kako jednostavno više mrze Boyse.

''Nisu to pravi Boysi, to su idioti koji su nabavili kape i šalove i glavna im je zabava mlatiti okolo sve koji ne izgledaju isto kao i oni'', rekao je 15-godišnji Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki put kad se u novinama pojavi vijest da je neko pretučen, znamo što slijedi. Kreće lančana reakcija, pravi rat. Znamo da smo nagrabusili. Zato se 80 posto premlaćivanja nikad ne prijavi'', dodao je 18-godišnji Mateo, nastariji u društvu.

Mladići tvrde i kako je zadnje pravilo bilo da te nitko ne dira ako si s curom, no, ni to više ne vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad premlate i curu. Tu noć kad je ubijen Despić na Ribnjaku zatukli su i jednu malu, ali to je ostalo sa strane'', ispričali su.

''Savjest i empatija, odnosno nedostatak istih, u srži je cijelog problema. Bešćutnost te djece i visoki stupanj tolerancije na fizičko i psihičko nasilje naučena je od odraslih. Priznajmo si, odrasli gaze preko leševa, sve se manje obaziru, sve se čini za dolazak do cilja i zadovoljenja'', poručila je dr. Neda Grgić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912150163006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo