Otac učiteljici: 'Pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite'

9.4.2013.
7:02
VOYO logo

Kao dokaz tome naveo je da dotična učiteljica "zagovara Darwinovu teoriju evolucije" i "negira Boga koji je stvoritelj", a njegovog sina vodi na krivi put.

Zgrožena napadom koji je doživjela, učiteljica iz Zagreba je na portalu nastavnici.org objavila pismo u kojem traži da se nastavnike zaštiti od roditeljskog zlostavljanja. Odgovornost za rješavanje ovakvih situacija morali bi, upozorava ova nastavnica, preuzeti škola i Ministarstvo jer ovako nastavnici moraju voditi privatne bitke s roditeljima zbog vjerskih i inih svjetonazora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njenom je slučaju nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice u okvirima Katoličke crkve, od nje ultimativno zahtijevao da pusti s nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu upiše neopravdane sate, piše Novi list.

'Pobrinut ću se da dobijete otkaz'

To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu zastupljenost po njemu spornih sadržaja svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama. Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati, podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru koji gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: "Vi ste nitko i ništa", "Žao mi je što sam vas ikad upoznao", "Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva", "Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite", navodi u pismu učiteljica.

Na šteti i učenik

Okidač za prijavu inspekciji, kaže, bila je njena izjava da radi u državnoj školi u kojoj je dužna slijediti naputke Ministarstva, a ne Crkve, te da zato neće dijete pustiti iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Situaciju je navodno pogoršala i činjenica da se radi o usvojenom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sukoba je, kaže nastavnica, na šteti i dječak, potpuno zbunjen sukobom oca i škole.

"Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno. Radim pod stresom, bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigurnost jer on i dalje dolazi na roditeljske sastanke, a ostale roditelje huška protiv mene", požalila se na portalu nastavnica čudeći se nad činjenicom da roditelji za klevetanje nastavnika ne moraju odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajeva prijetnji nastavnicima zbog zdravstvenog odgoja već je bilo u više škola, a u nekima je uredovala i policija.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručili su tada da se ne osjećaju odgovornim za incidente zbog uvođenja zdravstvenog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo