Odlazak u povijest / Zagreb bez Hipodroma: Bandić ne želi voditi brigu o privatnim konjima, nego graditi 'Manhattan'

Na mjestu hipodroma niknut će kompleks zgrada

3.6.2019.
22:32
VOYO logo

"Dok sam ja gradonačelnik, prostor hipodroma neće se dirati." Tako je 2008. govorio Milan Bandić, koji je sada odlučio da se hipodrom seli, i da privatni konji nisu njegov problem.

Sele se jer se na tom mjestu gradi zagrebački Manhattan, projekt kojem se protive Društvo arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Društvo povjesničara umjetnosti, a sada se tome dugom popisu pridružio i konjički savez. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galopiranja, natjecanja i trka na zagrebačkom hipodromu više neće biti jer konji i njihovi vlasnici sa zagrebačkog hipodroma moraju iseliti.

Sudbina 170 konja koji hipodromom vladaju posljednjih 70 godina sada je neizvjesna. Ovdje smiju ostati do početka prosinca, a onda će hipodromom zavladati neboderi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada su vlasnici dobili obavijest da konjušnice moraju isprazniti, a kamo će s konjima pojma nemaju.

"Ja to nisam mogla vjerovati. Jel taj hipodrom postoji 70 godina. Tu su klubovi. Neće više biti konjičkog sporta. Ako ja ostanem bez klonja ja ne znam što ću. Može ga se dati na neku livadu, ali to nije sportski konj", rekla je za RTL Direkt vlasnica konja Nataša Ožek Prah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj hipodroma, kažu ljubitelji ovih pleminitih životinja mogao bi značiti i kraj konjičkog sporta u Hrvatskoj.

"Kao dijete hipodroma, tu sam 40 godina, ne mogu vjerovati da se nešto takvo događa olimpijskom sportu u kojem su tri discipline ovdje na hipodromu", kaže nam Ivana Horvat, također vlasnica konja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Manhattan

Gradonačelnik Bandić ima druge planove. Uz Savu će niknuti zagrebački Manhattan, kojeg bi trebala graditi tvrtka iz Dubaija, ista ona koja je gradila i najviši neboder na svijetu Burj Khalifu. Na mjestu hipodroma gradili bi toranj visok 70 i širok 40 metara. Arapska tvrtka za taj je vidikovac već raspisala natječaj. Još nije izabrano konačno rješenje, a ovo su neke od ideja kako bi mogao izgledati. Projekt je to koji ne dobiva zeleno svjetlo većine zagrebačkih arhitekata.

Prije nego što je potrebno isprazniti lokaciju zbog neke jasne potrebe grada mislim da nema potrebe prazniti hipodrom. Ova cijela zona je apsolutno planirana kao hipodrom", kaže nam Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su privatni konji, pa nek plate"

Ali ni struka ni bilo tko drugi očito Bandića ne može odgovoriti od plana. Vlasnicima konja i konjičkim klubovima u subotu je poslao jasnu poruku. 

"To su privatni konji, pa nek plate. Ima privatnih mjesta pa nek plate. Neće gradonačelnik voditi brigu o privatanim konjima, neke se snađu i nek kažu hvala za do sad i sve u redu", poručio je Bandić vlasnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije sve u redu dok ne dobiju adekvatno alternativno rješenje, kažu u Zagrebačkom konjičkom savezu.

"Mjesta koja su predložena su vrlo tjesna i nisu adekvatna za sport u obliku kakva su ovdje. To se ne može mjeriti s ovim što je na hipodromu", govori Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prije desetak godina Bandić je o Hipodromu imao sasvim dručkije mišljenje. I to na sam spomen njegova rušenja i gradnje stadiona na Kajzerici.

"Mogu arhitekti risati kaj hoće: pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma. Dok sam ja gradonačelnik, prostor se hipodroma neće dirati, rekao je tada čelnik Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Bandić još uvijek na čelu grada, prostor Hipodroma ipak će se dirati. A baš na ovom mjestu stasali su najbolji hrvatski jahači.

"Ja sam aktualni državni prvak u preponskom jahanju za amatere i prvak u regionalnoj lizi i tu sam na hipdoormu svaki dan. Ja osobno ostajem na hipdoromu i ne mičem se", govori državni reprezentativac Marko Ulaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A kako stoje stvari i morat će jer je sve izvjesnije da krajem godine hipodrom odlazi u povijest. Prosvijed je najavljan za subotu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo