ZAGREB POSTAJE GRAD PLAVIH VREĆICA / Donosimo 16 najvažnijih pitanja i odgovora o novom modelu za bacanje smeća i kaznama koje prijete

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Uvođenje plavih, standardiziranih vrećica za miješani komunalni otpad izazvale su puno rasprava, pomutnje i nedoumica među građanima Zagreba. Za lakše snalaženje tu je vodič Net.hr-a

1.10.2022.
7:43
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je od danas na snazi novi režim prikupljanja miješanog komunalnog otpada, usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom i, kako neprestano ističu gradski oci – pravednijim od dosadašnjeg jer bi oni koji više odvajaju od sada trebali plaćati manje.

U središtu novog modela su nove ''službene'' vrećice za miješani komunalni otpad. Uvođenje plavih, standardiziranih vrećica u tri veličine s natpisom ''ZG vrećica'' izazvale su puno rasprava, pomutnje i nedoumica među građanima te isprovocirale čak i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih suradnika zbog navodnih zlouporaba položaja i ovlasti pri njihovoj nabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo još jednom pregled najvažnijih informacija o novim vrećicama i novom modelu prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Zagrebu.

1. Što je novi model i koliki će biti računi za smeće?

Novi i navodno pravedniji model temelji se dvije stavke naplate, fiksne i varijabilne, umjesto dosadašnje jedinstvene. Fiksni dio mjesečnog računa za odvoz otpada bit će 45 kuna za kućanstva te 90 kuna za pravne osobe i obrtnike. To je minimalni iznos koji će svi plaćati. Varijabilni dio ovisit će o tomu koliko smeća će kućanstvo proizvesti i odvajati. Varijabilni dio je cijena koju će kućanstva plaćati za ZG vrećice. Kupovinom tih vrećica građani Zagreba plaćat će zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada. Smisao je u tome da se plaća samo količina otpada koju kućanstvo proizvede te se smanji količina otpada, poveća recikliranje, a gradske ulice oslobode velikih količina kanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Koliko je vrsta ZG vrećica i koliko koštaju?

Standardizirane ZG vrećice izrađene su od reciklirajućeg materijala i dostupne su u tri veličine, zapremnine od 10, 20 i 40 litara. Cijene pojedinačnih vrećica su:

vrećica od 10 litara - 2 kune;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

vrećica od 20 litara - 4 kune;

vrećica od 40 litara - 8 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećice se neće moći kupiti pojedinačno, nego u pakiranjima od po 10 komada.

3. Hoće li netko dobivati besplatne ZG vrećice?

Kućanstva koja tijekom mjeseca najmanje jedanput koriste usluge reciklažnog dvorišta ili kompostiraju biootpad ili imaju dijete starosti do 3 godine imaju pravo na 4 besplatne ZG vrećice od 10 litara mjesečno. A kućanstva u kojima stanuje osoba koja koristi pelene za odrasle, ostvaruje pravo na 4 besplatne vrećice od 20 litara mjesečno. Stanovnici Hrelića, Jakuševca i Mičevca, koji žive blizu odlagališta, već su dobili 100 besplatnih ZG vrećica koje bi im trebale biti dostatne za sljedećih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PALO S KAMIONA? /

Mit o ZG vrećicama koji danima kruži mrežama je fake news, pitali smo Holding i što će napraviti po pitanju lažnih vrećica

Image
PALO S KAMIONA? /

Mit o ZG vrećicama koji danima kruži mrežama je fake news, pitali smo Holding i što će napraviti po pitanju lažnih vrećica

4. Gdje se odlažu plave ZG vrećice?

Plavim vrećicama s miješanim komunalnim otpadom od danas je mjesto u crnim kantama, odnosno kontejnerima. Ako ih ubacite u žuti (plastika), smeđi (biootpad) ili plavi spremnik (papir), računajte da ćete platiti kaznu. Stanari u najužem središtu Zagreba odlagat će ZG vrećice na javne površine, ispred ulaza u svoje zgrade ili kuće svakoga dana osim nedjelje, isključivo od 20 do 22 sata. Popis ulica u kojima će se plave vrećice odlagati po tom pravilu možete pročitati OVDJE.

5. Smije li se miješani otpad i dalje bacati u običnim vrećicama?

Ne. Miješani komunalni otpad od danas se smIje bacati samo u plavim standardiziranim ZG vrećicama. Bacanje tog otpada u drugačijim vrećicama kažnjavat će se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Kolike su kazne za kršenje propisa i tko će kažnjavati?

Kazne će se kretati od 700 do 1000 kuna, a za red oko smeća bit će zaduženi komunalni redari. Komunalni redar može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde. A ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti novčanu kaznu na licu mjesta, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog s uputom da novčanu kaznu mora platiti u roku od osam dana. Ako komunalni redari ne uspiju utvrditi tko je koristio nepropisnu vrećicu ili jednu vrstu otpada zagadio drugom, kaznu će tada platiti svi koji koriste spremnik. Primjerice, svi suvlasnici u višestambenim zgradama.

U početku komunalni redari samo će upozoravati građane na nepravilno odvojen otpad i nekorištenje ZG vrećica, a nakon ''uhodavanja'' uslijedit će i novčano kažnjavanje,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Hoće li komunalni redar smjeti legitimirati građane?

Da. ''U provedbi nadzora, komunalni redar je ovlašten zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i slično), na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i slično) te obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora'', stoji u odluci Grada.

8. Hoće li se plaćati i smeđe i žute vrećice?

Ne. Smeđe i žute vrećice kućanstva će i dalje dobivati besplatno, dvaput godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Ima li promjena u odvajanju ostalog otpada?

Ostali otpad odvaja se kao i do sada: papir u plavi, plastična i metalna ambalaža u žuti, biootpad u smeđi, a staklo u zeleni spremnik.

10. Što ide u miješani komunalni otpad?

U spremnik za miješani komunalni otpad odlažu se: vrećice iz usisavača, higijenski papir, vlažne maramice, zaprljani ili premazani voštani papir (npr. papirnati ubrusi, papir iz mesnice, papir za pečenje kolača), računi iz dućana (termo papir), indigo papir, naljepnice, filmovi, fotografije, ambalaža neprikladna za reciklažu (npr. višeslojne od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove), plastificirani i metalizirani papir (npr. ambalaža od slatkiša), spužve, tapete, pelene, higijenski ulošci i vata, žarulje (obične), porculan, keramika, ostaci termički obrađene hrane (meso, riba, kuhano povrće) i kosti, manje igračke, opušci, upaljači, britvice za brijanje, naočale i pijesak za životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Gdje se mogu kupiti ZG vrećice?

ZG vrećice zasad se mogu kupiti na petstotinjak prodajnih mjesta diljem grada. To su:

  • poslovnice Zagrebačkog Holdinga (Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i mobilni ured);
  • prodajna mjesta AGM-a (Teslina 7 i Importanne);
  • kiosci Tiska i iNovina;
  • trgovine Konzuma, Spara i Interspara, Vrutka i Tekstilprometa.

Sve lokacije na kojima se mogu kupiti ZG vrećice pronađite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Hoće li trgovci zarađivati na ZG vrećicama?

Gradonačelnik Tomašević u više je navrata uvjeravao da toga neće biti. "Bilo je optužbi da će Čistoća gubiti kroz marže trgovaca. To će biti marže deset puta manje od uobičajenih", rekao je gradonačelnik.

13. Hoće li Zagreb i dalje biti 'Kantograd'?

Gradski oci tvrde da uvođenjem novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada Zagreb više ne bi trebao biti "Kantograd", kako ga se posprdno naziva već godinama zbog ulica zagušenih raznim vrstama kanti za otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. Gdje od sada moraju biti smješteni spremnici za otpad?

Sve spremnike za odlaganje otpada (miješanog komunalnog otpada, papira i biootpada) potrebno je smjestiti u za to predviđene zaključane smetlarnike i podrume, haustore, ograđena dvorišta ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba. U slučaju da u haustoru, veži ili ostalim zajedničkim stambenim prostorijama nema mjesta za smještaj svih spremnika (miješani komunalni otpad, papir i biootpad), prioritet je da ondje smjestite spremnik/posudu za miješani komunalni otpad.

15. Što ako zgrada nema smetlarnik?

U tom slučaju spremnici mogu biti smješteni na katastarskoj čestici zgrade. U slučaju da niti jedna od tih dviju opcija nije moguća, predstavnik suvlasnika može uputiti Podružnici Čistoća Zahtjev za davanje mišljenja o potrebi smještaja spremnika na javnoj površini. Drugim riječima, tamo gdje nema mogućnosti da spremnici budu u smetlarnicama unutar zgrade, trebalo bi biti napravljeni boksevi. Korisnici bi od Grada trebali zatražiti dodjelu javne površine za tipizirane boksove za spremnike, kako bi isti bili pod ključem, odnosno nedostupni trećim osobama. Za spremnike smještene na javnoj površini, Grad Zagreb izradio je tipski projekt boksa koji će biti nužan za sve korisnike javne površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16. Tko će platiti bokseve na javnim površinama?

Bokseve na javnoj površini financiraju suvlasnici višestambenih zgrada putem zajedničke pričuve. Grad Zagreb u tim slučajevima omogućuje korištenje javne površine bez naknade, za razliku od korištenja javnih površina za druge namjene koje se naplaćuju (npr. terase).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike