prosvjed u ponedjeljak / Zagreb gradi kompostanu u Novskoj, bivši gradonačelnik optužio aktualnog: 'Kupuje mjesto u Saboru'

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

Bivši gradonačelnik ne vjeruje informacijama da neće biti posljedica po okoliš i zdravlje građana

17.2.2019.
13:11
Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

Grad Zagreb bi svoju kompostanu trebao graditi na području Poduzetničke zone Novska, što je većini Novljana bila nepoznanica.

Bivši gradonačelnik Vlado Klasan (DLS) smatra kako je riječ o potezu sadašnjeg gradonačanika Marina Piletića (HDZ) kojim si on želi „kupiti mjesto u Saboru“ te najavljuje prosvjed koji će se održati u ponedjeljak u 10 sati u središtu Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebačka kompostana će godišnje prerađivati više od 300 000 tona zagrebačkog smeća. Razumijem Grad Zagreb koji nema druge opcije nakon što su to odbili mještani Brezovice, no pitanje je kako se na javni poziv Zagreba nije javio nijedan drugi grad ili općina osim Novske? Nitko o tim planovima gradonačelnika nije imao ni pojma te ćemo tražiti referendum protiv kompostane koju nitko u Hrvatskoj nije htio", rekao je Klasan za Večernji list dodavši kako kompostana može ugroziti budućnost Novske te da ne vjeruju informacijama da neće biti posljedica po okoliš i zdravlje građana.

Piletić priznaje da je možda trebao ranije obavijestiti javnost o ovoj namjeri, no da je htio čekati sjednicu Zagrebačke skupštine 26. veljače koja će odlučivati o prijedlogu Novske da Zagreb izgradi u njihovoj poduzetničkoj zoni kompostanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura, koja će zaposliti 40-ak ljudi. To nije odlagalište otpada nego tvornica komposta i bioplina. Da je to štetno za okoliš i zdravlje Novljana nije točno jer  takva postrojenja postoje u svakom većem selu u Austriji, a mi ćemo uskoro krenuti s tribinama i informiranju javnosti kako bi se uvjerili u neopasnost ovakve tvornice u Novskoj", rekao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo