ZAGREB DANAS POD POSEBNIM SIGURNOSNIM MJERAMA: / Policija na ulicama s antidron puškama, zavareni i šahtovi

Image

Službeno počinje predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije

9.1.2020.
8:27
VOYO logo

Danas će biti službeno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, tako da u Zagreb dolazi Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, stigao je još jučer. Plenković će danas poslijepodne u zgradi Vlade razgovarati s Michelom o budućem proračunu EU-a.

Nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku čeka ih novoizgrađeni i uređeni VIP salon, a na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon, javlja Jutarnji list. Gosti će potom uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele, Westin, Sheraton ili Hilton koji su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečani koncert

Za navečer, u 19 sati, predviđena je svečanost otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje dolazi i Michel te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Održat će se svečani koncert kojim će ravnati ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu. Nacionalni prvaci opere, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Tomislav Mužek, uzvanicima će izvesti arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela.

Nakon toga je najavljena večera s još uvijek aktualnom predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović u njezinu Uredu. Svi povjerenici Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen stižu nešto kasnije i bit će nazočni svečanom koncertu u HNK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZ ČETIRI PRIORITETA, HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU DOBILO I NAJVAŽNIJU TEMU: /

Traženje kompromisa oko Višegodišnjeg financijskog okvira ključno za sve članice

Image
UZ ČETIRI PRIORITETA, HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU DOBILO I NAJVAŽNIJU TEMU: /

Traženje kompromisa oko Višegodišnjeg financijskog okvira ključno za sve članice

Sastanak u Nacionalnoj knjižnici

Sutra će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održati prvi sastanak Europske komisije s hrvatskom Vladom. Danas i sutra će zbog dolazaka europskih povjerenika za biti zatvorena Nacionalna i sveučilišna knjižnica za obične građane.

Plenković bi trebao razgovarati s Ursulom von der Leyen, a hrvatski ministri s povjerenicima koji pokrivaju njihov resor. Osim o Brexitu, proširenju na zapadni Balkan, Zelenom sporazumu i proračunu, na sastanku Komisije razgovarat će se i o konferenciji “Budućnost Europe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ursula von der Leyen sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Predviđena je i zajednička konferencija za novinare Plenkovića i Ursule von der Leyen. Plenković je nakon toga potom organizirao radni ručak za članove Komisije i Vlade.

Visoke mjere sigurnosti

Zbog dolaska europskih povjerenika i službenog početka predsjedanja Vijećem Europske unije mjere sigurnosti u Zagrebu podižu se na najvišu razinu, a za sigurnost će se brinuti nekoliko stotina pripadnika policije. Na cestovnim rutama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi, na lokacijama sastanaka bit će policajci s antidron puškama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo