NOVI REZOVI / U prosincu bi čak 750 zaposlenika Holdinga moglo dobiti otkaze: 'Objavili su nam da smo višak...'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Uprava Holdinga nam je danas održala prezentaciju na kojoj su objavili da je 750 djelatnika Holdinga višak', kazala je predsjednica sindikata Čistoće

9.11.2021.
19:07
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Novi rezovi, a ovog puta u Zagrebačkom holdingu. Kako doznaje Jutarnji list, Uprava Zagrebačkog holdinga do 15. prosinca namjerava otpustiti 750 djelatnika, a plan je na sastanku sa sindikatima u utorak izložila Uprava Holdinga na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem.

Radi se o 750 djelatnika na rukovodećim mjestima i u administraciji koji bi najavljenom sistematizacijom trebali ili ostati bez posla ili biti prebačeni na druga radna mjesta. Otkazi se moraju usuglasiti do 15. prosinca kako bi Holding mogao osigurati sredstva za isplate otpremnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svjesni smo da su određena radna mjesta izmišljena...'

"Uprava Holdinga nam je danas održala prezentaciju na kojoj su objavili da je 750 djelatnika Holdinga višak. Mi smo svjesni da su određena radna mjesta u različitim podružnicama izmišljena i dodjeljivana po stranačkom i rodbinskom ključu, ali smo također upozorili Upravu da bi se prije nove sistematizacije morala napraviti i nova organizacija", kazala je predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak za Jutarnji.

Image
NEMA VIŠE PARA /

Četiri razloga zašto je Tomašević rasturio mjeru roditelj odgojitelj: 'Potrošeno je 1,8 milijardi, a broj djece se smanjio'

Image
NEMA VIŠE PARA /

Četiri razloga zašto je Tomašević rasturio mjeru roditelj odgojitelj: 'Potrošeno je 1,8 milijardi, a broj djece se smanjio'

Među 750 predloženih radnih mjesta za rezanje pretežno rade ljudi s ugovorima na neodređeno, što zahtijeva određenu proceduru. "Dobili smo dojam da se njima žuri napraviti novu sistematizaciju, ali to se neće moći napraviti bez organizacije, ali i izbora novih voditelja podružnica što su već trebali napraviti prije nekoliko mjeseci", dodala je Kaltak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je, među ostalim, bilo i govora o ujednačavanju koeficijenata za ista radna mjesta unutar različitih podružnica koje imaju različite plaće.

'Nova sistematizacija rada'

Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Novaković je kazao da Holding "ima 27 posto zaposlenika u administraciji na dobro plaćenim pozicijama" te naglasio da istovremeno nedostaje radnika na "gradilištima, čistača, perača ulica, vozača ili radnika u Zrinjevcu". Tada su iz Holdinga potvrdili da planiraju "izradu nove sistematizacije rada sa socijalnim partnerima koja će biti osnova za eventualno utvrđivanje viškova radnika”, naglašavajući da je nužno "odmah krenuti s mjerama podizanja efikasnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Uprava Holdinga je odlučila srezati i božićnice radnika od 1250 kuna, kao i godišnju nagradu od 2500 kuna za sve zaposlenike Holdinga pod kolektivnim ugovorom. Holding bi time uštedio značajan novac, gotovo 25 milijuna kuna, no Sindikati su upozorili kako to neće dopustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo