Božić je sve bliže, što znači da je kupovina namirnica za blagdanski stol u punom jeku. Najviše se traži purica, najpopularnija je ona iz Zagorja.
Tristotinjak zagorskih purana uživa u svojim posljednjim danima prije nego završe na blagdanskom stolu. To ne čudi, obzirom da građani znaju razliku u okusu ovog mesa i onog iz uvoza.
"To je velika razlika, jako velika jer ovo šta se speče to je k'o da blato jedete. Nema nikakvog ukusa ni ništa. Bolje više platiti nego manje, a da ništa ne vrijedi", kaže Marija.
"Pa ova se ni ne ispeče, sva je mekana i nikakva", kaže Ivana.
Iako slastan, zagorski puran je i skuplji. Cijena mu se kreće između 60 i 70 kuna po kilogramu, što si u današnjim uvjetima, ne može priuštiti baš svatko.
"Penzija je mala, jako slabo, kupim piceka pa si kupim mlince i
dobro je to za Božić.
Kad bi imali novce k'o nekad kad sam radio, kupio bih si
zagorsku puricu, onu pravu malu, lijepu", kaže Radoslav.
A purani su iz godine u godinu sve traženija roba. Samo prošle godine u ovo vrijeme na stolu je završilo 100 tisuća purica domaće proizvodnje. No ni to nije bilo dovoljno pa se uvezlo još 40 tona.
Zagorski puran koji ima i zaštitu zemljopisnog podrijetla, uzgaja se na otvorenom, na zelenilu zagorskih brega, hrani se žitaricama i ispašom i može težiti do 7 kilograma. Purice se lakše i teže 3 do 4 kilograma. Upravo je veličina jedna od stvari koji razlikuju ovog purana i onoga iz farmskog uzgoja.
"Već je sama razlika u nekim genetskim predispozicijama zagorskog purana koji naraste puno manje od farmskog jer za njega uvijek žele da brže naraste. Manje se kreće, zatvoren je dok ovaj koji se kreće na zagorskim bregima utvrđuje svoju mišičnu masu", kaže Boris Vrhovski, vlasnik OPG-a Vrhovski.
Uzgajivači razmišljaju i o proširenju svog poslovanja, pa osim u prehrambene svrhe uskoro bi mogli krenuti i u turističke vode sa zagorskim purannom kao glavnom atrakcijom.
Najviše se uvozi pureće meso iz Mađarske
No, u Hrvatskoj izgleda ne nedostaju samo božićne purice. Samo prošle godine uvezeno je preko 4200 kilograma ostalog purećeg mesa među kojima su pureće polovice, mljeveno meso, baci, krila, iznutrice i slično.
Sve ovo u najvećem broju se uvozi iz Mađarske, a potom slijede Italija i Poljska.