ZADOVOLJIO SVE UVJETE PA OSTAO NEUPISAN U SREDNJU ŠKOLU: / 'Razočaran je. Sve ovo nije se dogodilo njegovom pogreškom'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija, Davor Višnjić

Četrnaestogodišnji L.

15.7.2017.
21:57
Pixsell/Ilustracija, Davor Višnjić
VOYO logo

Riječ je o učeniku s teškoćama u razvoju koji je osnovnoškolski program u Bregani pohađao po prilagođenom programu.

Iako je želio upisati srednju školu za puškara, želja mu se nije mogla ostvariti jer učenici za to zanimanje nemaju gdje odraditi praksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljio sve uvjete

14-godišnjak je u konačnici odabrao srednju ugostiteljsku školu u Samoboru, što su mu uostalom i preporučili u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, piše Večernji list.

Međutim, nakon svih prijava i ostvarenog prava na izravan upis, školu nije uspio upisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sustav koji se koristi za upis i koji je u školstvu i Ministarstvu obrazovanja već stvarao slične probleme, 14-godišnjeg učenika registrirao je kao brojku te ga izbrisao iz cijelog obrazovnog sustava.

Ministarstvo ukinulo smjer

Zbog izravnog upisa, ostalih pet srednjih škola koje su se nalazile na njegovoj listi prioriteta koje učenici moraju poredati, za tog su se učenika automatski u sustavu zacrnjele, i kao kandidata nisu ga ni razmatrale, budući da se već smatrao upisanim u školu u Samoboru, piše spomenuti portal, dodajući kako do dana i sata kada je objavljena lista upisanih učenika, Ministarstvo obrazovanja je, nakon što su završeni upisi, donijelo odluku da će u spomenutoj samoborskoj školi ukinuti program za konobare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je četrnaestogodišnji L.T bio jedini koji se želio školovati za to zanimanje, Ministarstvo je poručilo kako zbog jednog učenika ne može organizirati cijeli nastavni program.

Na stotine poziva nitko u Ministarstvu nije odgovorio

Njegova majka Romana Vuković u naredna je dva dana zvala sve u Ministarstvu obrazovanja, no nažalost, na njezine brojne pozive nitko nije odgovarao. Ona se potom zaputila u Ministarstvo, a tamo su joj tek kratko poručili da "pričeka jesenski rok", piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razočaran je. Sve ovo nije se dogodilo njegovom pogreškom, napravio je sve što se od njega očekivalo, ostvario uvjete i ne može upisati školu koju je želio", komentirala je dječakova majka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo