U ČILEU NAJSNAŽNIJI / Zadnjih dana građani su u strahu zbog sve više 'blagih' potresa. Ovo je 10 najvećih u povijesti

Image
Foto: Profimedia

Na drugom mjestu je potres od 9,2 po Richteru u Zaljevu princa Williama koji je potresao Aljasku 1964. godine

10.3.2024.
14:51
Profimedia
VOYO logo

Među deset najvećih potresa ikad zabilježenih u povijesti svi su iznad 8,5 po Richteru. Prvo mjesto drži potres u Valdiviju u Čileu iz 1960. godine koji je zajedno s tsunamijem odnio više od 1600 ljudskih života. Magnituda je bila 9,5 po Richteru.

Image
Foto: Profimedia

Na drugom mjestu je potres od 9,2 po Richteru u Zaljevu princa Williama koji je potresao Aljasku 1964. godine. Treći najjači potres dogodio se 2004. u Indoneziji, dok je na četvrtom mjestu potres u Japanu iz 2011. Oba potresa su bila jačine 9,1 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Na petom mjestu je Kamčatka u Rusiji koju je 1952. potreslo 9,0 po Richteru, a na šestom ponovno Čile - potres iz 2010. magnitude 8,8 po Richteru. Nakon Čilea slijedi Ekvador, odnosno potres blizu obale te zemlje zabilježen 1906. Magnituda mu je bila 8,8 po Richteru.

Pri dnu ljestvice najjačih 10 su potres na Aleutskim otocima u SAD-u iz 1965. sa 8,7 po Richteru te potres u Indiji 1950. i u Indoneziji 2012. godine s 8,6 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi potresi u Zagrebu

Zagrepčane je u noći sa srijede na četvrtak probudio potres od 2,7, a nešto jače podrhtavanje tla osjetilo se u petak. Da se zagrebačko područje aktiviralo, u RTL-u Danas potvrdio je seizmolog Krešimir Kuk.

Image
'JAKA TUTNJAVA' /

Ima li povezanosti s potresom iz ožujka 2020.? Kuk otkrio i gdje je trenutno najaktivnije područje

Image
'JAKA TUTNJAVA' /

Ima li povezanosti s potresom iz ožujka 2020.? Kuk otkrio i gdje je trenutno najaktivnije područje

"Ta aktivnost nije jaka, potresi nisu jaki. Svi dosadašnji potresi bili su slabiji, ali ih je bilo više od ovih nekoliko koje su navedeni. Dakle, unatrag posljednjih nekoliko tjedana su se pojavljivali pojedinačni potresi malih magnituda oko jedan ili ispod. Ovih zadnjih dana, dakle je bilo nešto više potresa koji su bili u kraćem vremenskom razdoblju. I ovih par potresa koji su se ipak osjetili na širem području grada i izazvali uznemirenost", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se pojava jačih potresa ne može isključiti, Kuk naglašava da ova aktivnost nije jako izražena.

POGLEDAJTE VIDEO: Seizmolog o seriji potresa u Jadranu: 'Moramo se na njih naviknuti i u skladu s tim graditi kuće'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo