ALARMANTNA SITUACIJA / Zadarski ginekolozi poslali apel: 'Nemoguće je imati 9000 pacijenata, a da svi dobiju potrebnu skrb'

Pretrpani su, pa sve više pacijentica mora odlaziti kod privatnika

9.1.2020.
8:40
VOYO logo

13 tisuća žena u Zadru ostalo je bez ginekologa jer je dvoje doktora otišlo u privatnike i u mirovinu. Dramatičan apel poslali su večeras zadarski ginekolozi, koji upozoravaju da u ovom trenutku 600 trudnica nema svoga liječnika.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić novinarima mudro kaže kako "to nije problem koji možemo riješiti preko noći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas je to šokiralo, onda sada radije sjedite. Jer primarnog ginekologa u Hrvatskoj nema 440,000 žena.

Neke zato jer nedostaje liječnika, neke zato jer ne brinu o zdravlju. Koji god razlog bio 23% žena starijih od 15 godina, dakle doslovno svaka četvrta nema ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je kao da svaka četvrta osoba u Hrvatskoj nema zubara ni liječnika primarne zdravstvene zaštite. 2020. godina je.

Obavijest je dočekala Zadranke na vratima ginekološke ordinacije. U ovoj županiji ginekologa je premalo, pacijentica previše. Prema podacima koje su nam poslali zadarski ginekolozi, situacija je postala neodrživa zbog odlaska dvoje liječnika. Time je bez ginekološke skrbi ostalo oko 13 tisuća žena i 600 trudnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam, doktorica Marić je otišla privatno, i više ni ja nemam ginekologa. Nemam liječnika zadnja dva mjeseca", rekla je  iz Zadra.

"Nažalost ne, otišao je umirovinu moj došao je drugi u mirovini. Osuđena sam ići privatno", kazala je Helga Mrkić iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Otkako je dr. Cicarić otišao u mirovinu", poručila je Tea Maričević iz Zadra.

U apelu ginekologa zadarske županije poručuju da više ovako ne ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"9 tisuća je nemoguće imati pacijentica i da sve dobiju skrb. Naputka HZZO je kazu da je oprimalno 20 min po pregledu, onda bi imali liste čekanje od godinu dana kog ginekologa. Dakle, ne drži vodu. Riješnje se trebalo naći ranije, dugoročno rješenje je da svi budemo u sustavu", poručio je ginekolog Ivica Žuvela.

Iz HZZO-a tvrde suprotno, odnosno da pacijentice u Zadru mogu dobiti ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zadar ima 8 ugovorenih timova za djelatnost zdravstvene zaštite žena, no od postojećih 5 ugovorenih timova niti jedan tim ne prelazi maksimalni broj pacijentica (9000) stoga svaki od ugovorenih timova ima mogućnost upisa.

I nije samo Zadar u problemu, ginekologa nedostaje u svim županijama i Gradu Zagrebu. Doktor Ezgeta u svojoj zagrebačkoj ordinaciji ima oko 5000 pacijentica, kaže da je sve više previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je 9 tisuća pacijenta previše. Imali biste 50 pacijentica dnevno. Ne možete reći samo "dobar dan, doviđenja". On želi porazgovari s pacijenticom, ona hoće riješiti svoj problem", izjavio je ginekolog Jozo Ezgeta.

U Hrvatskoj je oko 700 ginekologa, a prema podacima liječničke komore od ulaska u europsku uniju otišlo je oko 40 ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U primarnoj zaštiti je previše žena na jednog ginekologa. Propisuju 4200, dopusta u nekim sitaucijama do 6 tisuća, a nerijetko do 9000. Većina ginekologa ima 9000", kazao je dopredsjednik HUBOL-a Boris Ujević.

O tolikom broju pacijentica ne može se brinuti jedan ginekolog. Pretpani su, pa sve više pacijentica mora odlaziti kod privatnika. Za razliku od njenih kolega u sustavu, doktorica Boras je privatnica i ima 1,500 pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnje vrijeme primjećujemo dolazak veći broj pacijentica. Mi nismo vremenski ograničeni. Svakoj trudnici dajem sat vremena, a za klasični ginekološki pregled od 30 minuta", rekla je ginekologica Sanja Boras.

Primarnog ginekologa u Hrvatskoj nema čak 440 000 žena, zbog nedostatka liječnika ili novca za odlazak kod privatnika, ali i zbog vlastite nebrige. Podatak je alarmantan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da je zabrinjavajući, to znati da se za zdravlje tih žena ne brine nitko", rekao je Ujević.

Na tim podacima i ovima koji stižu iz Zadra trebao bi se zabrinuti i resorni ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za specijalizacije su zaduženi domovi zdravlja očito nije bilo dobro planirano. Za to će trebati pet do sedam godina", poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dakle, situacija može biti samo još gora jer odlazak je najavilo i papire zatražilo još 40 ginekologa, zbog čega će još tisuće žena ostati bez njihove brige. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo