Za živopisnog Keruma (ne)spremni!

9.2.2010.
13:31
VOYO logo

Španjolski veleposlanik Manuel Salazar sigurno nije ni sanjao što ga čeka u Splitu kada se nevino zaputio u grad pod Marjanom. Lijepo su mu suradnici u veleposlanstvu u Zagrebu objasnili kakva reputacija prati tamošnjeg gradskog čelnika Željka Keruma. Zemlja s takvom diplomatskom tradicijom kao što je to Španjolska sigurno ima dobro obučeno diplomatsko osoblje koje je njegovu ekscelenciju podrobno izvijestilo o svim posebnostima splitskog gradonačelnika koji uz puno prepreka nastoji iz poduzetničkih uskočiti u cipele političara.

Rekli su mu vjerojatno i za veliku strast koju Kerum ima prema skupim automobilima i jahtama te zgodnim ženama. Uvijeno su ga upozorili i na osebujne komunikacijske vještine koje njeguje splitski gradonačelnik. Ali, diplomati, već kakvi jesu, fini i uglađeni, sigurno nisu išli u prevelike detalje, pa je gospodin Salazar mogao samo u čudu gledati što mu se to događa i pitati se zašto je Kerum upravo s njim odlučio podijeliti svoje muke, dvojbe i strahove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Dlake Na Jeziku Kerum

Teško da ga je bilo što u njegovoj diplomatskoj karijeri moglo pripremiti na situaciju u kojoj mu gradonačelnik najvećeg grada u Dalmaciji kuka na ramenu, jer ga, eto, novinari ne razumiju i sve što radi okrenu protiv njega. Priznao je njegovoj ekscelenciji kako ni sam nema dlake na jeziku i da ga u principu nije briga što ta piskarala misle, ali i podijelio s njim svoje crne slutnje da ta needucirana medijska falanga protiv njega zapravo piše po nalozima dviju vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, koje su, pak, zemlju dovele u takvu krizu da ljudi nemaju od čega živjeti. Briljantno. U samo jednoj rečenici, Kerumu je pošlo za rukom pred uglednim inozemnim gostom pokazati svu raskoš svoje netrpeljivosti prema onima kojima je, među ostalim, dužnost javnost izvještavati o svim aspektima njegova rada, kao i prema kolegama političarima s kojima bi trebao surađivati u korist zajedničkog interesa – napretka grada kojim upravlja.

Koliko je veleposlanik Salazar bio nespreman na ono što ga čeka u zgradi Banovine, govori i podatak da je u Split došao bez uobičajene diplomatske pratnje, jer je zapravo njegov osnovni cilj bio otići na koncert Paca de Lucije. I tu mu je Kerum imao što za reći. Bio je nemalo iznenađen time što njegova ekscelencija nije upoznata s glazbenim opusom domaćeg kantautora Olivera Dragojevića te mu je rekao da ode na njegov londonski koncert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez dlake na jeziku" Kerum je priznao svom gostu i da nikad nije bio u Španjolskoj, ali da je on uvjeren kako je malo gradova koji se mogu mjeriti sa Splitom. Ma nema nikakve potrebe čak ni vidjeti Madrid ili Barcelonu kad on unaprijed zna da "nima Splita do Splita".

Izostao đir pio gradu u novoj jurilici

Kerum u jedno može biti siguran, bude li Španjolac ikada pisao knjigu o svojoj diplomatskoj karijeri, živopisni susret sa splitskim gradonačelnikom imat će zagarantirano mjesto u njoj. Jedino što je još nedostajalo bila je ponuda da ga provoza u svojoj novoj 360.000 eura vrijednoj jurilici kako bi mu i pokazao sve ljepote Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne treba biti pretjerano strog prema Kerumu, barem ne dok istodobno s druge strane Jadranskog mora diplomatske vještine pokazuje talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je hrvatsku premijerku čak primio i za ruku dok joj je nešto tumačio. Uslijedila je nimalo diplomatska primjedba o reformi pravosuđa. Premijer zemlje Europske unije koja Hrvatsku na sve načine potiče u nužnoj reformi pravosuđa ponudio je premijerki Jadranki Kosor svoje usluge jer on, ironizirao je, ima s pravosuđem bogata iskustva (aludirao je na sudske sporove koji se protiv njega vode i njegove zahtjeve za promjenom zakona kako bi izbjegao suđenje).

Berlusconi je, ipak, u jednom puno iskusniji od Keruma. On je poslušao svoje savjetnike koji su mu, tvrdi, zabranili da odgovara na novinarska pitanja nakon susreta s Kosor, pa je nakon zajedničkih izjava samo ona odgovarala na pitanja. Kerum nije toliko napredovao, ali blagi napredak, barem u odnosu prema novinarima, može se zamijetiti. Dok je prošle godine optuživao novinare da su plaćenici uz kanonadu "ništa vam neću reći, p... vam materina ... naučite se pristojnosti i ajte u p... materinu!", danas ipak sve svoje frustracije vezane za sedmu silu uspijeva verbalizirati bez teških psovki. Napredak je mali za čovječanstvo, ali sigurno je veliki za Željka Keruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava je šteta što se u Hrvatskoj istraživanja javnog mnijenja na lokalnoj razini provode samo u predizborno vrijeme jer bi bilo zanimljivo vidjeti kakav trenutno rejting uživa Željko Kerum i jesu li ga građani spremni podići i stepenicu više u njegovoj političkoj karijeri. Tada bismo znali hoće li u skoroj budućnosti dobiti priliku češće ćaskati sa začuđenim veleposlanicima i brusiti svoje diplomatske vještine.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču