RAZGOVOR ZA RTL / Za RTL ekskluzivno Bakir Izetbegović: komentirao je dolazak Predsjednice u Ahmiće, izborni zakon, ali i budućnost Pelješkog mosta

Mislim da je komunikacija neophodna, a ono što sam ja i predložio na ovim sastancima jest intenzivnija komunikacija i od nje ne može biti ništa loše

18.1.2018.
18:12
VOYO logo

Bošnjački član Predsjedništva BiH u razgovoru za RTL  uz ostalo komentirao je dolazak Predsjednice u Ahmiće, izborni zakon, ali i budućnost Pelješkog mosta. 

Nakon cjelodnevnog boravka u Sarajevu ima li pomaka u odnosima koji nisu idilični?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je jako dobro sastati se i razgovarati. Mislim da je komunikacija neophodna, a ono što sam ja i predložio na ovim sastancima jest intenzivnija komunikacija i od toga ne može biti ništa loše, može biti samo bolje. Ja mislim nakon posjete i izjave Kolinde Grabar-Kitarović da oni nemaju namjeru od hrvatske strane intervenirati kada su u pitanju unutarnje stvari Bosne i Hercegovine osim dobre želje da se postigne kompromis i njezine posjete Ahmićima. To su dva dobra pomaka na toj liniji i to bi trebali i dalje raditi. 

Rekli ste da bi trebali više komunicirati, što to konkretno znači? Spomenuli ste Ahmiće, znači pozdravljate to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da pozdravljam. Imam jedno pismo od europske komisije gdje je Hrvatska krajem rujna upozorena da ne radi Pelješki most dok se ne dogovori s Bosnom i Hercegovinom. Nikad nikakve komunikacije nije bilo oko toga. 

Ali s druge strane prije dva dana došlo je pismo iz Europske komisije da nema otvorenih pitanja i da gradnja može ići?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite ja to nisam vidio i tu nedostaje komunikacije. Trebamo imati komunikaciju. Konvencija Ujedinjenih nacija garantira pravo Bosne i Hercegovine pristup otvorenom moru. 

Zašto onda Europska komisija kaže da je sve ok?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je to istina pitajte ih zašto jednom kažu sve je u redu, a drugi puta nemojte ništa početi bez dogovora s bosanskohercegovačkom stranom.

Zašto vam toliko smeta gradnja Pelješkog mosta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uopće me ne smeta, mene smeta taj ignorantski stav da nam se se oduzme pravo na ono što imamo.  

Bili ste izuzetno kritični što se tiče njezine izjave o radikalizaciji u Bosni i Hercegovini. Jeste li i o tome razgovarali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome smo razgovarali u Stonu i ona mi je rekla da ne misli samo na Bosnu i Hercegovinu i rekla gospodine Izetbegoviću ja ću se ubuduće suzdržati od takvih izjava, a koje je olako davala i ponavljala. Na cifru od 40 povratnika ona je dodala dvije  nukle i rekla da je 4000. Mi smo je na to upozoravali i nadam se da će takve stvari prestati.

Zamjerate li joj odlazak u Tursku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, zato što iz izjava koje smo dobili ispostavlja se da su oni zabrinuti za odnose u Bosni i Hercegovini i imaju želju da se hrvtasko bošnjački odnosi poprave, ali neće intervenirati. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo