'Za njegu treba vremena, pa nisu pacijenti krumpiri'

'Pacijenti se žale: sestra došla i otišla, a one ne smiju više ostati', poručuju liječnici ističući kako je za njegu pacijenata u kući potrebno puno više od pola sata po jednom bolesniku.

3.11.2011.
13:27
VOYO logo

"Za njegu svakog mog pacijenta trebala bih imati više vremena, a ne samo pola sata koliko je za većinu njih propisano. Ne radimo s krumpirima, nego s ljudima, a tempirani smo na tako kratko vrijeme. Ja moram bolesnika pozdraviti kako treba, izmijeniti koju riječ s članovima obitelji i pružiti odgovarajuću njegu. Savjest mi ne dopušta da sve to odradim na brzinu i odem", priča medicinska sestra Ljiljana Radan iz Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju Sano iz Splita.

Ljiljana je 12 godina provela radeći u Njemačkoj, gdje je bila zaposlena u jednoj klinici, ali i njegovala pacijente u njihovim kućama. Ističe kako je rad u toj zemlji puno bolje organiziran, te da se puno više vremena posvećuje pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod kuće sve ovisi o procjeni medicinske sestre

Primjerice, tamošnje službe za pacijente u kućama osiguravaju visoke krevete, koje su od velike pomoći i medicinskim sestrama. Supruga jednog od pacijenata koje Ljiljana obilazi u Splitu takav krevet uspjela je nabaviti zahvaljujući časnim sestrama. Inače, kazuje kroz suze, sve za njegu u kući u Hrvatskoj je iznimno skupo.

"Kad radite u bolnici, liječnički tim je iza vas. Ovdje u kući, moramo same reagirati prema našoj procjeni. S liječnicima imamo dobru komunikaciju, ali njihove se dijagnoze i preporuka za potrebnu njegu ne gledaju, nego se sve skraćuje. Ima, doduše i slučajeva gdje neki dobiju više nego im treba. Mi to prijavimo", rekla je Ljiljana za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi pravilnik skratio vrijeme predviđeno za pacijenta

Ružica Obradović, predsjednica HUP-ove Koordinacije zdravstvene njege u kući za Splitsko-dalmatinsku županiju, tvrdi da su medicinske sestre produžena ruka bolnice. Tako je, kaže, i vani i kod nas.

"Prije uvođenja novog pravilnika o dijagnostičko-terapijskim postupcima, mogle su najčešće biti po sat vremena s bolesnikom, ali sve se skratilo. Pacijenti se žale: sestra došla i otišla, a one ne smiju više ostati", dodaje Ružica Obradović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna sestra, 3.500 osiguranika

Na poslovima zdravstvene njege u kući bolesnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ugovoreno je koncesijama 137 medicinskih sestara. U kući bolesnika mjesečno se pruži oko 22 tisuće dijagnostičko-terapijskih postupaka.

"Broj sestara određen je po broju stanovnika, tako da jedna sestra pokriva 3.500 osiguranika. U nekim sredinama to zadovoljava, ali najčešće ne s obzirom na porast oboljelih u starijoj populaciji, a i sve više malignih bolesti kod mladih ljudi", kaže dr. Sanja Reić, ističući kako svakome tko se može rehabilitirati treba pružiti više njege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo