ZA NESTALIM POMORCIMA TRAGA ČAK PET SATELITA: / 'Nadamo se da će nešto pokazati, ali oni imaju ograničene mogućnosti'

Image
Foto: Pedro Gonzalez Ruiz/Marine Traffic

I dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode

11.10.2019.
13:07
Pedro Gonzalez Ruiz/Marine Traffic
VOYO logo

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se u popodnevnim satima očekuju nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

"Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja. Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita", kaže Frka-Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LOŠE VIJESTI U POTRAZI ZA KAPETANOM MIŠKIĆEM I POMORCIMA: /

Dobili su nove satelitske snimke, ali, nažalost, nisu upotrebljive

Image
LOŠE VIJESTI U POTRAZI ZA KAPETANOM MIŠKIĆEM I POMORCIMA: /

Dobili su nove satelitske snimke, ali, nažalost, nisu upotrebljive

Frka-Petešić ističe i nekoliko okolnosti koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi. Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna.

Mjesto potrage udaljeno 2000 km od kopna: Problem za avione

"To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje", objašnjava za Dnevnik.hr Frka-Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prednost brodova šef Vladina ureda ističe i činjenicu da oni mogu djelovati i noću.

"'Ne ovise toliko o oblacima i noću je još i vidljivije ako je netko na splavi. Oni će lako uočiti brod noću pa bi rakete koje bi ispalili bile brodovima vidljivije", kaže predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo