IPAK SE KREĆE /

Za neke je sezona već počela: Tko plovi na 80 godina starom jedrenjaku iskusnog rapskog kapetana?

Agencija je ove godine s krstarenjima krenula mjesec dana ranije no lani

9.5.2021.
8:00
VOYO logo

Ipak se kreće - iz riječke luke jutros je na krstarenje isplovila prva grupa turista! Iako sramežljivo, time je počela turistička sezona kruzera i to ranije nego prošle godine. Grupu Austrijanaca na sedmodnevni odmor po Jadranu vodi iskusni rapski kapetan.

Sunce i more neke su već izmamili na odmor. Jedrenjak stariji od 80 godina tjedan će dana biti dom za 20-ero Austrijanaca. Članovi su iste obitelji, neki su i hrvatskih korijena, a već 25 godina u svibnju odmaraju u Hrvatskoj. Samo lani nisu bili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pošto je korona došla pa smo odgađali tjedan dana, dva dana, tri tjedna odgađali onda smo otkazali jednostavno, nije se moglo jel, tako da smo jedva čekali ovo poslije dvije godine da ponovno vidimo Hrvatsku“, kazala je Ivanka Milić iz Austrije.

Prebacili su planove za ovu godinu. I sami se bave turizmom, vlasnici su hotela u Austriji. Gore su zbog korone kažu zaključani pa na odmoru imaju strogi dogovor oko epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svatko tko kaže nešto o koroni bit će kažnjen i morat će rješavati jako teške izazove kroz tjedan“, rekao je Austrijanac Harald Bauer.

Krenuli su iz Rijeke za Rab, otok s kojega je i kapetan.

„U nedjelju smo u Zadru, u ponedjeljak Kornati, Telašćica, utorak Molat, Zverinac, Božava, zadarski arhipelag, srijeda Mali Lošinj vjerojatno, četvrtak Cres i petak smo navečer tu u Rijeci“, izjavio je kapetan broda Alan Staničić.

Krstarenje u predsezoni znatno je jeftinije nego u špici sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti su siti zabrana, a željni putovanja i odmora

„Za ovaj brod vam varira cirka nekih 200 eura po osobi, znači sada u petom mjesecu i ajmo reći u sredini sedmog mjeseca“, pojasno je supervizor turističke agencije Mario Konta.

Agencija je ove godine s krstarenjima krenula mjesec dana ranije no lani. Planovi su veliki. Za tri tjedna osim iz Rijeke isplovljavat će iz Zadra i Trogira s ukupno devet jedrenjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Imamo jako dobre naznake za glavnu sezonu, za jesen pogotovo, sve je prebačeno na septembar mjesec i velika šansa je da ćemo voziti ako to mjere budu dozvolile i oktobar, dva tjedna u oktobru su odlična za sada“, tvrdi voditeljica operative turističke agencije Dragica Sladoljev.

U riječku luku, 2019.-e malim i velikim brodovima stiglo je više od 37.000 turista. Lani je epidemija stopirala sezonu i broj gostiju srezala za sedam puta.

„Očekujem da će se epidemiološka situacija popravit i da ćemo pokrenut još jače taj nautički turizam“, misli voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka Rajko Jurman.

Jer turisti, siti zabrana, a željni putovanja i odmora čekaju u niskom startu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo