POSAO OD MILIJARDU EURA / Svi tvrde da ništa neće zaustaviti nabavku Rafalea: Ali, sve ovisi o američkoj dozvoli koju nismo dobili ni 2018. godine...

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Svi akteri nabave borbenih zrakoplova šute, ali jasno je da će Hrvatska dobiti nove Rafale tek kad Francuska dobije dozvolu SAD-a za prodaju njihovih komponenti

7.10.2021.
7:19
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Četiri mjeseca prošlo je od službene odluke o nabavi 12 francuskih vojnih zrakoplova Rafale, a sve je manje vremena do potpisivanja ugovora o kupnji, kojim bi se jamčilo da će ove letjelice čuvati hrvatsko nebo već za tri godine. Svi akteri u nabavi uopće ne dvoje da će ona biti i dovršena, tako i premijer.

"On ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno sa svim službama koje su angažirane, s punom savješću da je taj ugovor jako važan", komentirao je Andrej Plenković nabavu aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se američka dozvola

No, jedan je natječaj već poništen, pa se mnogi pitaju radi li Hrvatska istu grešku u koracima. Pregovori o nabavci aviona su tajni. Banski dvori šute o svim detaljima, pa čak i o tome da su u igri i Amerikanci. Naime, zbog određenih komponenti američke proizvodnje, Francuskoj za prodaju Rafalea Hrvatskoj treba dozvola Sjedinjenih Američkih Država.

"TPT postupak za ovaj prijenos isti je kao i kod svih drugih NATO saveznika kada se prodaje vojna oprema, koja uključuje američke komponente. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovu nabavu i žele osigurati nesmetan proces među svojim saveznicima", poručili su iz Veleposlanstva SAD-a za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPISIVANJE UGOVORA DO KRAJA GODINE /

Banožić uvjerava: 'Ništa ne može dovesti u pitanje nabavu Rafala!'

Image
POTPISIVANJE UGOVORA DO KRAJA GODINE /

Banožić uvjerava: 'Ništa ne može dovesti u pitanje nabavu Rafala!'

Dakle, Amerikanci neće komplicirati kao 2018. kada su zbog istog papira onemogućili nabavu izraelskih aviona F16 Barak, što je na kraju i dovelo do poništavanja natječaja. Ministar obrane nije objasnio kako smo se ponovno našli u istoj situaciji, ali je nedavno potvrdio da se to rješava direktno s Amerikancima, bez čekanja da oni daju zeleno svjetlo Francuzima za isporuku.

"Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno s Amerikom", pojasnio je Mario Banožić krajem rujna, pritom ne objasnivši pod kojim uvjetima bi se taj modul nabavljao i hoće li to poskupjeti cijeli projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi u pat-poziciji

I Francuzi su "zakopčani do grla", jer čekaju ishod pregovora. "Objema stranama je u cilju da ugovor stupi na snagu do kraja 2021. godine. Radimo u tom smjeru te smo uvjereni kako će ovaj rok, koji ovisi isključivo o Hrvatskoj i Francuskoj - biti ispunjen", navode iz Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Dvojbi o tome nema ni predsjednik Zoran Milanović. "Dogovoreno je nešto oko cijene, a sad u tim detaljima bi bilo dobro da Hrvatska ispregovara još neke pogodnosti. Očekujem da bude u sljedećih mjesec, dva to završeno", komentirao je i dodao da nije čuo ikakve prigovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je posao finalizirati prije dugo najavljivanog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj, tijekom kojeg bi se, osim ugovora o nabavci borbenih zrakoplova, trebali potpisati i različiti sporazumi o suradnji.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo