VELIKA ANKETA DANAS.HR-A /

HDZ-ov kandidat, Milanović ili netko treći. Da su danas predsjednički izbori, za koga biste glasali?

Image
Foto: PIXSELL/Profimedia

Kome biste dali svoj glas?

Hana Vukelić

Hana Vukelić

Ljubitelj životinja, mrzitelj nepravde.

19.7.2024.
7:57
PIXSELL/Profimedia
VOYO logo

Predsjednički izbori sljedeći su izbori na koje će Hrvati izlaziti. Sadašnji predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je od 2020. godine, kada je odnio čvrstu pobjedu protiv prethodne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon zavrzlame s parlamentarnim izborima, gdje se nije znalo tko je pravi kandidat za premiera SDP-a, Milanović je najavio novu kandidaturu za predsjedničku stolicu. Nije jedini u utrci, a ako ne znate koje su vam opcije, evo nekoliko potencijalnih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović

Čvrst, direktan, ponekad i preiskren, Milanović je već dobro poznato lice u politici. Godine 1999. postaje član SDP-a, a 2007. predsjednik stranke. Godine 2011. s Kukuriku koalicijom pobjeđuje na parlamentarnim izborima i postaje premijer. Njegov premijerski mandat zapamćen je po ulasku u Europsku uniju i rješavanju migrantske krize 2015. Obnaša dužnost predsjednika već gotovo pet godina, a njegov mandat bio je obilježen korona krizom, potresima i prepucavanjima s Plenkovićem. Na parlamentarnim izborima najavio je da da će biti kandidat za premijera umjesto Peđe Grbina, no na kraju se morao barem prividno povući zbog nesuglasica oko zakonitosti takvog poteza.

"Moja je odluka ponovne kandidature motivirana mojim dosadašnjim iskustvom, viđenjem onoga što se događa u Hrvatskoj, potrebe da se da se Hrvatska zaštiti od Plenkovićevog nasrtaja na sve institucije, ali i na sve opstrukcije Ustava, izbjegavanja sastajanja ustavnih tijela u koordinaciji vanjske politike i nacionalne sigurnosti", rekao je Milanović nedavno za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov kandidat - Dragan Primorac

Bivši ministar, danas znanstvenik, koji se još 2009. prvi put kandidirao za predsjednika, tada doduše kao nezavisni kandidat. Svjetski poznati liječnik, sveučilišni profesor, član američke akademije za forenzičke znanosti, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku, potpredsjednik Hrvatskog Taekwondo saveza, savjetnik predsjednika HNS-a, malo toga mu fali u biografiji. Njegov slogan 2009. je bio 'predsjednik kojega nitko ne drži u šaci', međutim to ga je dovelo do jedva šest posto glasova.

Marija Selak Raspudić

Bivša zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić aktivna je u politici od 2020., kada je osvojila mandat i ušla u Sabor. Kandidatura za predsjedništvo nije joj odbojna.

"Trenutačno radimo na osiguranju logistike i onda će se objaviti i kandidatura. Već sada razgovaramo s brojnim političkim akterima i onima koji se još nisu politički aktivirali, jer nam je cilj osigurati dulju političku platformu koja bi omogućila nešto novo u hrvatskoj politici, koja bi potaknula i ostale građane da se angažiraju", najavila je prethodno nezavisna zastupnica Selak Raspudić za Hinu. Njen muž, političar Nino Raspudić smatra je odličnom kandidatkinjom, naglasivši kako se ona razumije u sva područja od vanjskih poslova do vojske.

Mislav Kolakušić

"U staroj Grčkoj su one koji nisu sudjelovali u javnom životu nazivali 'idiotes'. Danas bi više od 80 posto građana Hrvatska nazvali idiotes", riječi su to po kojima bi se moglo zapamtiti aktivnost Mislava Kolakušića na parlamentarnim izborima. Iako je prije rekao da onaj tko nema potporu 80 tisuća birača, nema što raditi na izborima, sada je najavio da će ići na predsjedničke izbore. Mislav Kolakušić hrvatski je pravnik, zastupnik u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske i bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, a na parlamentarne izbore izašao je u koaliciji s DP-om. Sada njihovo "šurovanje s HDZ-om" naziva izdajom građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatkinja Možemo! - Ivana Kekin

Iako Možemo! također još uvijek nema potvrđenog kandidata u predsjedničkoj utrci, špekulira se da bi to mogla biti Ivana Kekin. Rekla je kako to nije isključeno, ali da u stranci postoji drugih dobrih vidljivih i nevidljivih kandidata. Rođena je Zagrepčanka, doktorica medicine i psihijatrica. "Članica sam Nove ljevice od 2016. godine, a predsjednica stranke od 2020. godine. U Možemo! se učlanjujem 2022. godine te postajem članica Vijeća stranke i Upravnog odbora. Od rujna 2021. godine sam zastupnica u Hrvatskom Saboru", opis je Kekin na službenoj stranici Možemo!.

Ostali kandidati

Domovinski pokret i Most još uvijek nemaju svoje kandidate za izbornu utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedništvo i odbor će odlučiti idemo li s našim kandidatom ili ćemo podržati nekog neovisnog. Ako nam bude prihvatljiv po politici, podržat ćemo ga. Znači, ne smije biti član ni jedne stranke", rekao je DP-ov Stipo Mlinarić Ćipe.

POGLEDAJTE VIDEO: Zoran Milanović komentirao HDZ-ove kandidate za predsjedničke izbore

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo